fbpx

Vláda bude v stredu rozhodovať o výstavbe nového jadrového bloku, oznámil premiér

SR ÚV MH Fico Saková rokovanie kontrola TK BAX Kontrolný deň predsedu vlády SR Roberta Fica na Ministerstve hospodárstva SR Na snímke vľavo ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni na Ministerstve hospodárstva SR 13. mája 2024 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Vláda by mala už túto stredu na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť o výstavbe zariadenia v Jaslovských Bohuniciach. Na pondelňajšej tlačovej konferencii na Ministerstve hospodárstva SR to povedal premiér Robert Fico. Informuje o tom portál aktuality.sk.

Premiér Robert Fico absolvoval pracovnú návštevu na ministerstve hospodárstva. Jednou z hlavných tém bola výstavba nového jadrového bloku, ktorý by mal byť celý vo vlastníctve Slovenskej republiky. Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy.

Výkon by mal byť podľa jeho slov do 1200 megawattov. „Nový jadrový blok by sme chceli stavať len za stopercentnej účasti štátu, bez akýchkoľvek iných spoločností,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

„Blížime sa k politickému rozhodnutiu,“ povedal premiér Fico o tom, že vláda je pripravená na výstavbu jadrového bloku. K rozhodnutiu by mohlo prísť už túto stredu v Handlovej počas výjazdového rokovania vlády, premiér ho označil za „odvážne“. Rozhodnutie však neprišlo dnes, predchádzalo mu niekoľko rokovaní. Podľa premiéra Roberta Fica nastal čas, keď Slovensko musí reagovať na energetické potreby.

Kedy príde k začatiu stavby a kto bude dodávateľom, zatiaľ nie je jasné. Ministerka Saková však povedala, že z politického hľadiska si nevie predstaviť, že by technológiu na výstavbu jadrového zdroja dodala Ruská federácia.

„Našou ambíciou je, aby táto vláda rozhodla o výstavbe jadrového bloku, a pokiaľ sa nám podarí, tak by sme chceli aj jednak začať tendrovať a aj ukončiť tento tender ešte za tejto vlády. Aby tá výstavba nového jadrového bloku začala na konci tohto volebného obdobia,“ povedala šéfka rezortu hospodárstva Saková.

Ukrajina nie je pripravená podpísať dohodu

Druhou témou bola aktuálna cena plynu či elektrickej energie. „Potrebujeme cenovú stabilitu, ak chceme zabezpečiť, že Slovensko opäť nabehne na trajektóriu približovania sa k životnej úrovni EÚ, tak cenová stabilita je jedným z predpokladov,“ tvrdil premiér Fico po spoločnom stretnutí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie