„V rámci tohto vyšetrovania sme vykonali viacero zatknutí aj domových prehliadok naprieč celým Anglickom. Aj keď tieto obvinenia budia obavy, môžeme verejnosť uistiť, že sme presvedčení, že žiadna širšia hrozba neexistuje,“ povedal novinárom šéf protiteroristickej jednotky londýnskej Metropolitnej polície Dominic Murphy.

Zatkli viacerých, ale obvinení sú len traja

Polícia celkovo zatkla jedenástich ľudí, väčšinu z grófstva Yorkshire v severnom Anglicku. Zvyšných sedem mužov a jednu ženu však prepustili a obvineniam čelí len spomínaná trojica.

Podľa médii vyšetrovanie aktuálne prebieha a polícia bližšie informácie k obvineniam neposkytla. Títo traja muži boli obvinení podľa britského zákona o národnej bezpečnosti, ktorý bol schválený minulý rok a zaviedol nové opatrenia proti hrozbám zo strany cudzích štátov, píšu Topky.sk.

Dotyční sú druhou skupinou ľudí obvinených na základe nového zákona proti špionáži, sabotáži a zahraničnému zasahovaniu. Obvinili ich po tom, ako úrady na konci apríla vzniesli obvinenie proti dvom ľuďom podozrivým z väzieb na ruské rozviedky. Tí  údajne plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu.

V čase schválenia zákona britská vláda uviedla, že zmyslom nariadenia je posilniť obranu „britskej demokracie, ekonomiky a hodnôt“ proti nepriateľskej aktivite cudzích štátov.