fbpx

Každý siedmy iphone nie je z Číny. Výroba sa definitívne presúva

Ilustračná fotografia. Zdroj: Apple.

Apple kvôli geopolitickým tlakom stále viac svojich iPhonov zhotovuje mimo Číny. Novým regiónom na výrobu smartfónov sa definitívne stáva India, informuje Idnes.cz.

Doteraz sa iPhony vyrábali najmä v Číne. Napäté ekonomické vzťahy Číny so Spojenými štátmi však nútia mnohých výrobcov tento stav prehodnotiť, hľadajú preto iné miesta na výrobu.

Dávnejšie sme informovali o tom, že spoločnosť Apple avizovala, že pravdepodobne sa ich výroba bude presúvať. Predpoklady však stále neboli potvrdené, dlhú dobu sa o nich len diskutovalo, až doteraz.

Apple sa definitívne rozhodol postupne presunúť výrobu aspoň časti iPhonov z Číny do Indie. Mimo napätých ekonomických vzťahov Číny so Spojenými štátmi hrá úlohu napríklad aj lacná indická pracovná sila.

Do Inde sa sťahujú viaceré značky

Agentúra Bloomberg informuje, že minulý rok spoločnosť vyrobila v Indii 14 percent produkcie svojich iPhonov. Každý siedmy iPhone sa tak vyrobí v najľudnatejšej krajine sveta, ktorá je stále dôležitejším predajným miestom smartfónov od Applu. Ďalším dôvodom sťahovania sa do Indie, sú napríklad importné clá. Preto do Indie výrobu pre tamojší trh sťahujú viaceré čínske značky.

Podľa dostupných dát 67 percent aktuálnej produkcie iPhonov vzniká v továrňach taiwanského Foxconnu.

Ďalších 17 percent iPhonov v Indii produkuje spoločnosť Pegatron. Zvyšok sa vyrába v továrni Wistron, ktorú prevzala indická spoločnosť Tata. Indický konglomerát by mal plánovať so spoločnosťou Pegatron ďalšiu miestnu továreň na iPhone.

Značka svoju výrobu presúva aj do Vietnamu, ktorý je u výrobcov mobilov v poslednej dobe veľmi obľúbený. Napríklad Samsung tam produkuje veľkú časť svojich smartfónov a z Číny sa kompletne stiahol už pred rokmi. Je však medzi nimi veľký rozdiel. Samsung je dnes v Číne minoritná značka s veľmi obmedzeným sortimentom smartfónov.

Naopak Apple patrí medzi najsilnejšie značky smartfónov na čínskom trhu. Z tohto dôvodu za všetkých okolností, sa pravdepodobne časť výroby v Číne stále udrží.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie