fbpx

Dva mesiace po operácii zomrel prvý pacient s transplantovanou prasacou obličkou

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay, TASR/AP

Prvý príjemca obličky z geneticky modifikovanej ošípanej zomrel necelé dva mesiace po transplantácii. S odvolaním sa na sobotné oznámenie pacientovej rodiny a bostonskej nemocnice, kde bola transplantácia vykonaná, o tom informovala agentúra AP. Rick Slayman sa transplantácii obličky podrobil v Massachusetts General Hospital (MGH) v marci vo veku 62 rokov.

Nad úmrtím pacienta nemocnica vo vyhlásení vyjadrila hlboký smútok a kondolovala rodine. Zároveň uviedla, že nemá žiadne informácie, ktoré by naznačovali, že Slayman zomrel v dôsledku transplantácie.

Slayman v roku 2018 podstúpil transplantáciu ľudskej obličky. Lekári vtedy vyjadrili nádej, že by transplantovaná prasacia oblička mohla vydržať dva roky, ale od minulého roka musel opäť podstupovať dialýzu, pretože oblička začala zlyhávať. Keď sa u neho objavili komplikácie spojené s dialýzou, lekári Slaymanovi navrhli transplantáciu prasacej obličky.

Orgán z geneticky upraveného ošípanej Slayman dostal 16. marca. Na zvierati vykonali spolupracovníci nemocnice desiatky genetických úprav metódou CRISPR s cieľom zlepšiť kompatibilitu s človekom. Lekári uviedli, že nová oblička začala vytvárať moč krátko potom, čo bola Slaymanovi do tela voperovaná.

Išlo iba o tretí prípad, keď živý pacient dostal orgán z geneticky modifikovaného prasaťa. Dvaja muži, ktorým v USA vlani a predvlani voperovali prasacie srdce, zomreli do niekoľkých týždňov po zákroku.

Slaymanova rodina vo vyhlásení poďakovala jeho lekárom. „Ich obrovské úsilie, ktoré viedlo ku xenotransplantácii, dalo našej rodine ďalších sedem týždňov s Rickom. Spomienky na túto dobu zostanú v našich mysliach a srdciach,“ uviedla.

Slayman podľa rodiny podstúpil xenotransplantáciu, ako sa označuje snaha nahrádzať nefunkčné ľudské orgány tými zvieracími, aj preto, aby poskytol nádej tisícom ľudí, ktorí potrebujú transplantáciu, aby prežili. „Rick tento cieľ dosiahol a jeho nádeje a optimizmus pretrvajú navždy,“ uviedla pacientova rodina.

Na americkom zozname čakateľov na transplantáciu je podľa AP viac ako 100-tisíc ľudí, z ktorých väčšina potrebuje obličku. Tisíce pacientov každoročne umierajú, kým na nich príde rad.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie