fbpx

Čína chce povinný vojenský výcvik pre študentov. Armáda nemá dosť ľudí

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Hennie Stander, Lin Zhizhao

Čína chce zaviesť novú legislatívu, ktorá by stanovila povinný vojenský výcvik pre stredoškolákov a univerzitných študentov. Podľa analytikov sa Peking tak snaží pripraviť verejnosť na možný vojenský konflikt. Chce tiež tak nalákať mladých ľudí do armády, ktorá zápasí s nedostatkom nových, zvlášť vysokokvalifikovaných ľudí.

Cieľom je naučiť všetkých členov spoločnosti „teóriu, znalostiam a zručnostiam spojeným s národnou obranou“, uvádza sa v návrhu revízie zákona o vzdelávaní v oblasti národnej obrany. Návrh prešiel koncom minulého mesiaca prvým čítaním v Stálom výbore Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, teda parlamentu, a bol otvorený na verejné pripomienkovanie až do konca mája. Legislatíva by mohla byť prijatá v tomto roku.

Návrh predpokladá, že aj najmladší žiaci získajú povedomie o národnej obrane. Stredoškoláci a univerzitní študenti by potom mali prejsť povinným vojenským výcvikom.

Ak by revízia prešla, miestne samosprávy by museli do svojich rozpočtov zahrnúť náklady na obranné vzdelávanie. Štátne úrady, univerzity a ďalšie organizácie by niesli zodpovednosť za porušenie zákona, uvádza portál Nikkei Asia.

Niektoré vysoké školy už prevádzkujú vojenské výcvikové tábory. Na univerzite Fu-čou v provincii Fu-ťien sa v júli približne 500 univerzitných študentov zúčastnilo súťaže vo vojenských schopnostiach. Študenti ukazovali svoje schopnosti v streľbe na terč, v hode ručným granátom a prvej pomoci.

Podľa analytikov sa čínsky prezident Si Ťin-pching usiluje o zavedenie vlasteneckej povinnosti u Číňanov, aby podporil ich ochotu bojovať v prípadnom vojenskom strete za Čínu. „Cieľom je upozorniť verejnosť na to, že by mohla vypuknúť vojna a uľahčiť jej mobilizáciu v prípade núdze,“ povedal Masafumi Iida, špecialista japonského Národného inštitútu pre obranné štúdiá na čínsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie