fbpx

VIDEO: Ružinovský panelák dostal novú tvár. Populárny slovenský reper si naň nechal urobiť reklamu

Maľba na paneláku v Ružinove. Zdroj: SME

Raper Gleb Veselov, ktorý stojí za nápadom na mural, sa na svoje dielo pozerá ako na umelecký kúsok, ktorý slúži aj ako forma reklamy. Zdôrazňuje, že jeho úmysel bol pozitívny a dielo vzniklo súhlasom vlastníkov bytov. Informuje o tom denník Sme.

V Ružinove, mestskej časti Bratislavy, sa nedávno objavil nový výtvarný kúsok vo forme muralu od populárneho repera Gleba Veselova, známeho pod umeleckým menom Gleb. Tento nástenný obraz zdobí panelák na Exnárovej ulici a stal sa predmetom rozporov medzi miestnymi obyvateľmi a mestskými autoritami.

Mural zobrazuje postavu, ktorá sedí na sídlisku s písmenom G pod nohami. Tento umelecký kúsok, hoci niektorí miestni politici, ako napríklad mestský poslanec Ján Buocik, jeho umeleckú hodnotu nepovažujú za výnimočnú, niektorí obyvatelia, ako je jedna z miestnych obyvateliek, ho považujú za umelecký príspevok, aj keď si nie sú istí jeho významom.

„Každý nech si na to spraví vlastný názor, ale čo viem, my sme tu s tým všetci spokojní,“ hovorí obyvateľka. „Dúfame, že to odradí tých chlapcov, ktorí nevedia maľovať a len nám tu ničia fasády svojimi haky-makmi, vraj si potom nelezú do kapusty.“

Reklama na album

Maľba na Exnárovej ulici slúži aj ako reklama na nový album interpreta, pričom náklady na vytvorenie muralu hradila eseročka samotného interpreta. Podobne aj iné umelé projekty v Ružinove, ako napríklad mural so škrečkom s krhlou, boli financované odlišnými spoločnosťami.

Vo svete graffiti platí neformálne pravidlo, že umelci si navzájom neničia svoje diela, pokiaľ nesú nenávistný obsah. Gleb Veselov, ktorý bol za iniciátorom muralu, ho vníma ako umelecký príspevok, ktorý je zároveň aj formou reklamy. Podčiarkuje však, že jeho zámer bol pozitívny a vytvorenie muralu prebehlo so súhlasom vlastníkov bytov.

„Neviem, nakoľko je potrebné tým ľuďom niečo odkazovať alebo sa obhajovať. To by sme mohli analyzovať každú jednu maľbu v meste,“ hovorí. „Nech sa ľudia hnevajú aj tešia, vypustia svoje emócie von. Ide sa ďalej. Robili sme to s dobrým úmyslom,“ uviedol Gleb.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa BIG BOY GLEB (@glebzoo)

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie