Vedci v jednom z posledných výskumov zistili, že konzumácia čaju môže mať významný vplyv na zničenie vírusu COVID-19 ešte predtým, ako sa dostane do pľúc. Tento objav prichádza práve v čase, keď svet hľadá nové metódy boja proti pandémii, informuje The Sun.
V rámci štúdie testovali vedci päť rôznych druhov čaju, aby zistili ich schopnosť znižovať hladinu vírusu v ústnej dutine. Každý čaj bol namočený do horúcej vody po dobu 15 minút a následne boli pripravené v dvoch rôznych koncentráciách. Potom boli čaje inkubované s vírusom a vedci sledovali, ako rýchlo sa vírus deaktivoval.
Ohromujúce výsledky
Výsledky štúdie boli ohromujúce. Silnejšie koncentrácie všetkých testovaných čajov dokázali znížiť aktivitu vírusu do desiatich sekúnd. Klasický čierny čaj dokonca znížil hladinu vírusu o až 99,9 percent, zatiaľ čo zelený, mätový, malinový a eukalyptový čaj dokázali znížiť hladinu vírusu minimálne o 96 percent.
Vedci zdôrazňujú, že úspech čaju v boji proti vírusu COVID-19 je pravdepodobne spojený s prítomnosťou polyfenolov, mikroživín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách.
Očkovanie to nenahradí
Aj keď kloktanie čaju ukázalo účinnosť, vedci varujú, že tento postup by nemal nahradiť očkovanie. Virologička Malak Esseili vysvetlila: „Zatiaľ neodporúčame čaj ako jediný prostriedok, pretože vírus sa môže rozmnožovať aj v nose a v čase, keď sa pozitívny test prejaví, už sa môže dostať do pľúc. Avšak, čaj môže byť ďalšou vrstvou ochrany, ktorú si pacienti a ich rodiny môžu ľahko zahrnúť do svojej bežnej rutiny.“