fbpx

Škandál s darovanou krvou. Pacientom podali infikovanú krv, niektorí na následky zomreli

Škandál s infikovanou krvou. Zdroj: X/Collins Solicitors

Veľká Británia žije škandálom s infikovanou krvou. V minulosti bola tisíckam pacientov podaná transfúzia, ktorá bola nakazená vírusom HIV alebo hepatitídou typu C. Takmer tritisíc ľudí na následky ochorení zomrelo. Informuje portál TV Noviny.

Návrhárka svadobných šiat Janice pred časom ochorela na hepatitídu typu C. Žltačka bola mimoriadne agresívna a ochorela tak vážne, že nemohla pracovať. Zistila, že vírus získala od svojej matky, ktorá roky netušila, že ho v tele má. Do krvi sa jej dostal infikovanou transfúziou.

Po tom, čo takýchto nezvyčajných nákaz začalo pribúdať, sa prevalilo zrejme najväčšie zlyhanie britskej národnej zdravotnej služby. Ukázalo sa, že v 70.tych a 80.tych rokoch minulého storočia podali infikovanú krv 30-tisíc pacientom. Mnohí z nich na ochorenia spôsobené vírusom HIV a žltačkou typu C zomreli. Infikovanú krv podávali najmä ľuďom s hemofíliou, čo je porucha zrážania krvi. Ďalšou skupinou príjemcov boli matky po pôrode alebo ľudia po operáciách. Informuje web Hep C Trust.

„Ospravedlnili sme sa, je nám naozaj ľúto, čo sa stalo. Mojou úlohou je dnes zisťovať, či je krv, ktorá ide pacientom, bezpečná,“ hovorí Gail Mifflin z britskej národnej transfúznej služby.

Ako je možné, že toľkým pacientom podali infikovanú krv?

Veľká Británia mala v 70.tych a 80.tych rokoch nedostatok zásob, a tak krv nakupovala z USA. Väčšina dodávok pochádzala od rizikových darcov – väzňov či užívateľov drog. Krv sa na prítomnosť vírusov vo Veľkej Británii do roku 1991 rutinne netestovala.

Národná zdravotná služba o možných rizikách vedela, no vlastné zásoby sa jej nedarilo navýšiť.

„Teraz odoberajú tri vzorky, z toho jedna ide na testy a jedna do archívu vzoriek, aby sa darca dal spätne vyhľadať,“ prezradil darca krvi.

Vyšetrovanie sa začalo pred piatimi rokmi. O pár dní by sa mali obete dozvedieť, či a ako ich odškodnia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie