fbpx

Cukor dokáže vyliečiť rany po operáciách, preležaniny, rôzne vredy a dokonca aj rany po amputácií končatín

Cukor dokáže vyliečiť rany po operáciách, preležaniny, rôzne vredy a dokonca aj rany po amputácií končatín. Zdroj: Freepik

Čistý cukor všeobecne vnímame ako čosi veľmi nezdravé a škodlivé. Tento prístup je do značnej miery oprávnený – obzvlášť pokiaľ sa to týka nášho jedálnička. Lenže, ako ukazujú výskumy z posledných rokov, sú aj prípady, keď takzvaný biely jed môže byť zdraviu prospešný, píše web Jasan.sk.

Zdá sa, že cukor vie výrazne urýchliť hojenie a obmedzuje množenie baktérií v otvorených ranách. Cukor ako liek priniesol do nemocnice Moses Murandu, lekársky asistent na University of Wolverhampton. Už keď bol dieťaťom, jeho otec dobre poznal liečivé účinky cukru a používal ho na hojenie rán a znižovanie bolestí. Keď sa Moses presťahoval zo Zimbabwe, odkiaľ pochádzal, do Veľkej Británie a zamestnal sa v nemocnici, čudoval sa, že nikto nevedel o cukre ako o výbornom pomocníkovi nielen v kuchyni, ale aj v liečbe rán.

Po presťahovaní do Veľkej Británie bol prekvapený, že túto jednoduchú metódu moderná západná medicína vôbec nepozná. Pritom sypanie cukru do rany nie je iba záležitosť nejakej jednej zapadnutej dedinky v Zimbabwe. Je to tradičný domáci postup liečby na mnohých miestach na zemi. Len mu vedci doteraz nevenovali väčšiu pozornosť, alebo ho považovali len za nejakú poveru. Doktor Murandu svojím výskumom dokázal, že to nie je iba mýtus či placebo fungujúce na princípe „viera tvoja ťa vylieči“, ale že ide o účinný postup, ktorý možno bude využívaný aj v klasickej liečbe. Za svoj objav získal v roku 2018 prestížne ocenenie odborného magazínu Journal of wound care.

Pozitívne účinky potvrdil aj pacient

Jeho pozitívne účinky si vyskúšal Alan Bayliss, ktorému začiatkom januára tohto roku kvôli vredu na Queen Elizabeth Hospital Birmingham amputovali pravú nohu nad kolenom. Museli mu dokonca odstrániť aj žilu na ľavej nohe. Pooperačnú rehabilitáciu absolvoval na Moseley Hospital Hall, kde mu lekári na rany dávali štandartné obväzy. No takáto liečba nebola účinná, píše Zoznam.sk.

Na pomoc však prišiel Moses Murandu, ktorý priniesol cukor. Do dvoch týždňov pacientova rana na nohe drasticky znížila svoju veľkosť a hojila sa veľmi dobre bez bolestí.

Baktérie potrebujú vodu na to, aby ďalej rástli

Funguje to presne tak, ako to robili už Muranduovi rodičia. Na očistenú ranu sa nasype cukor, zranenie sa obviaže a všetko sa nechá prirodzene pôsobiť. Kryštáliky pohltia všetky tekutiny, ktoré by inak boli živinou pre baktérie a vo výsledku sa rana oveľa rýchlejšie hojí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie