fbpx

Venezuela prišla o posledný ľadovec. Stala sa tak prvou krajinou, ktorá prišla o všetky

Ľadovec vo Venezuele (Zdroj: International Cryosphere Climate Initiative/X)

Extrémne leto prinieslo Venezuele nielen množstvo teplotných rekordov, ale aj zánik jej posledného ľadovca. Venezuela sa tak stala prvou krajinou sveta, ktorá v modernej dobe prišla o všetky svoje ľadovce. Stalo sa tak potom, čo sa ľadovec La Corona prezývaný aj Humboldtov zmenšil natoľko, že ho vedci preklasifikovali na „ľadovcové pole,“ píše portál ČT 24.

Išlo o posledný zo šiestich ľadovcov, ktoré sa nachádzali v pohorí Sierra Nevada de Mérida v nadmorskej výške okolo päť tisíc metrov. Päť z nich zmizlo už do roku 2011, La Corona bola posledným. Topenie ľadovca prišlo skôr, ako sa predpokladalo, vedci očakávali, že vydržia asi do roku 2035. Čo sa stalo, nie je jasné, pretože kvôli politickým problémom v krajine glaciológovia nemohli osobne zmeny sledovať po dobu niekoľkých rokov. Ľad nezmizol úplne, ale jeho úbytok je veľmi rýchly. V súčasnej dobe má už plochu iba dvoch hektárov, uvádza portál ČT 24.

Prvá, ale nie posledná

Podobných správ bude v nadchádzajúcich rokoch pribúdať. Ďalšími krajinami, ktoré čaká rovnaký osud, sú podľa klimatológa Maximiliana Herrery Indonézia, Mexiko a Slovinsko. „Iné krajiny prišli o svoje ľadovce už pred niekoľkými desaťročiami po skončení malej doby ľadovej, ale Venezuela je pravdepodobne prvá, ktorá o ne prišla v modernej dobe,“ zhrnul vedec pre denník The Guardian.

Humboldtov ľadovec nemal príliš nádej dlhšieho prežitia najmä preto, že mu chýba takzvaná akumulačná zóna. To znamená, že nemá ako rásť, môže sa len zmenšovať. Za posledný polrok stratil asi polovicu svojej rozlohy, najmä vďaka výnimočne teplému letu, ktoré na južnej pologuli nedávno skončilo.

Okrem klimatických zmien topenia prispel aj jav El Niño, ktorý v týchto zemepisných šírkach všeobecne zvyšuje teploty. Tento rok tam niekoľko mesiacov panovali teploty o tri až štyri stupne vyššie, než je priemer z rokov 1991 až 2020.

Snaha o záchranu zlyhala

Venezuelská vláda sa pokúšala ľadovec zachrániť – spočiatku konzervatívne, nakoniec zúfalo. Posledným krokom je terajšia inštalácia ochrannej pokrývky, ktorá má zmrznutú vodu brániť pred najhorším. Vedci sa ale domnievajú, že to príliš nepomôže.

Len malý vplyv bude mať koniec La Corony na zásobovanie ľudských sídiel vodou, na to bol príliš drobný. Veľký problém ale bude mať mnoho iných krajín v Južnej Amerike, kde je na ľadovcoch závislých mnoho miest, napríklad Peru.

Ľadovec ale nie je len voda. Poskytuje totiž svojmu okoliu aj celý rad ekosystémových služieb a taktiež ponúka obydlia radu druhov viac či menej špecializovaných mikroorganizmov. Tie sú v prípade Humboldtovho ľadovca odsúdené na zánik.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie