fbpx

Cesta za láskou sa skončila väzením. Americký vojak dezertoval do Ruska kvôli partnerke

Americký vojak Black (Zdroj: runews/X)

Súd v ruskom Vladivostoku poslal v utorok do väzby amerického vojaka, ktorý čelí obvineniu z krádeže. Tridsaťštyriročný poddôstojník Gordon Black do Ruska odcestoval za ženou, s ktorou nadviazal milostný vzťah. Ruska ale tvrdí, že ju po príchode obral o peniaze. V Rusku tento týždeň zadržali aj ďalšieho amerického občana, a to kvôli „drobnej výtržnosti“, píše portál idnes.cz.

Black slúžil v Južnej Kórei a po skončení tohto nasadenia do Ruska odcestoval z vlastnej iniciatívy a bez súhlasu nadriadených za tridsaťjedenročnou Alexandrou Vaščukovou. Ruské úrady ho teraz podozrievajú z toho, že ženu okradol. Vo väzbe Black zotrvá prinajmenšom do 2. júla, uvádza idnes.cz.

Denník Izvestija napísal, že Black s Vaščukovou, s ktorou sa v Južnej Kórei zoznámil na internete, nejaký čas žil, než ju podľa jej obvinenia zbil, obral o 200 tisíc rubľov a niekoľko fliaš alkoholu. Ide o obyčajnú kriminalitu, a nie o politiku či špionáž, tvrdia ruské médiá.

Príbuzní amerického vojaka pre Washington post priblížli, že Black je v USA ženatý, ale prechádza rozvodom. „Mal odísť na dovolenku a po nej sa vrátiť na vojenskú základňu Cavazos v Texase. Namiesto toho ale v apríli odcestoval do Vladivostoku za svojou ruskou priateľkou.“

Rusko chce Američanov vymeniť za svojich zločincov

Justičné orgány v Moskve v utorok informovali, že súd poslal na desať dní do väzby aj muža menom William Russel Nycum, ktorého policajti našli vonku nahého po tom, čo pil alkohol. Podľa ruských úradov išlo o prejav „jasného pohŕdania spoločností, občanmi a verejným poriadkom“.

Americké ministerstvo zahraničia opakovane varovalo Američanov pred cestami do Ruska. V Rusku je aktuálne vo väzbe niekoľko ľudí s americkým občianstvom. Najznámejšie sú prípady reportéra Evana Gershkovicha obvineného vlani zo špionáže a bývalého vojaka Paula Whelana zadržaného už v roku 2018, ktoré Washington označuje za neprávom väznených.

USA Moskvu obviňujú, že amerických občanov posiela do väzenia v snahe následne ich vymeniť za Rusov zadržiavaných v Spojených štátoch.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie