fbpx

FOTO: V Banskej Štiavnici sa zrútila časť budovy bývalého lýcea. Rekonštrukcia bude stáť milióny

Na snímke zrútená stena a prepadnuté podlažia z budovy lýcea v Banskej Štiavnici. Zdroj: FACEBOOK/Mates Oceno

Ubehlo už viac ako rok a po masívnom požiari v Banskej Štiavnice došlo v centre mesta k poškodeniu ďalšej pamiatky, ktorá je zaradená v UNESCO. Počas 1. mája sa za obrovského rachotu a kúdolov prachu zrútila veľká časť budovy bývalého evanjelického lýcea. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Zo zadnej časti budovy ostala obrovská diera a trosky. „Predbežne som určil ako príčinu zlyhanie nosného stĺpa na prízemí. Stĺp a materiál stĺpa erodoval, to znamená, že zvetrával kameň,“ konštatoval statik Ján Pivarč, píše portál.

Študovali tam významné osobnosti

K deštrukcii prispelo aj podmáčanie budovy. Tú vlastní už 26 rokov súkromný majiteľ. Jej prednú časť obnovil a vyzerá zdravo.

„Je to havarijný stav, ktorý naozaj treba riešiť. Je to národná kultúrna pamiatka zapísaná v zozname UNESCO,“ povedala o budove Nadežda Babiaková, primátorka Banskej Štiavnice.

„Hlavne pre svoju architektúru aj preto, že tu študovali významní ľudia,“ doplnila Viera Gondocsová z krajského pamiatkového úradu.

Jedným z nich bol Andrej Sládkovič, ktorý v Štiavnici objavil Marínu, svoju múzu pre najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete. Vzdelával sa tu aj ďalší známy básnik Sándor Petőfi. Lýceum postavili v prvej polovici 19. storočia.

Majiteľ je v zahraničí

Pamiatkari už nariadili vlastníkovi budovy, aby havarijný stav čím skôr odstránil. „Ja som navrhol asanovať strechu. Samozrejme, musí to byť ešte skonzultované s pamiatkovým úradom. Ak sa asanuje strecha, treba stabilizovať steny, ktoré zostali, a chrániť ich pred vplyvmi počasia,“ vysvetľuje statik.

Celková rekonštrukcia bude stáť milióny eur. Vyžiada si zložité a nebezpečné zabezpečovacie práce v náročnom teréne. Miesto ohradili páskou. „Hrozí pád toho múra nekontrolovateľne buď do vnútra stavby, alebo smerom von do komunikácie,“ tvrdí Ján Pivarč.

Pamiatkari budú dbať na to, aby sa budova dostala do pôvodného stavu.

S majiteľom budovy sa redakcia portálu spojila telefonicky. Povedal, že je v zahraničí a vyjadrí sa, až keď sa vráti domov, čo bude koncom budúceho týždňa, píše portál.

Po ničivom požiari poznačil Banskú Štiavnicu ďalší úder. Zdroj: FACEBOOK/Mates Oceno

(Fotografie pokračujú na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie