fbpx

Vedci objavili nový kmeň koronavírusu. U nakazených spôsobuje vyššiu úmrtnosť

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/DC Studio, Drazen Zigic

Britské ostrovy zaznamenali, že vo vzduchu sa objavila ďalšia mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý pred niekoľkými rokmi zastavil život na celej Zemi. Počas najväčšej vlny pandémie umierali ľudia na dennej báze. Tento nový variant podľa vedcov spôsobuje aj vysokú úmrtnosť. Píše o tom portál topky.sk.

Vo Veľkej Británii zaznamenali v posledných týždňoch výrazný nárast počtu pacientov, ktorí sú nakazení koronavírusom. Podľa viacerých odborníkov z vedeckej obce ide o nový kmeň SARS-Cov-2, ktorý dostal odborný názov FLiRT.

Daily Star informuje, že na britských ostrovoch narástol počet prípadov covidu o takmer 16 percent, pričom k dňu 19. apríla došlo k nárastu o celých 12 percent. Týždenná báza nových prípadov sa momentálne pohybuje na čísle 109.

Ďalšia mutácia

V USA prešiel tento vírus ďalšou mutáciou a pod názvom FLiRT KP 2 zapríčinil v súčasnosti 25 percent z celkového počtu nakazených. KP.1.1 je na úrovni 7,5 percenta nakazených s pozitívnymi testami na koronavírus.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo varovanie: „Vírusy sa neustále menia a dochádza k ich mutácií, pričom niekedy je výsledkom nový variant vírusu. Niektoré zmeny a mutácie umožňujú ľahšie šírenie a väčšiu odolnosť voči liečbe a vakcínam. Čím dlhšie mutuje a vyvíja sa, tým viac je pre ľudský organizmus nebezpečnejší.“

Varovanie 

Doktor Eric Topol, výkonný viceprezident spoločnosti Scripps Research, ktorý je oboznámený s kmeňmi FLiRT, tvrdí, že čochvíľa nás čaká „veľký nárast“ počtu nových prípadov. Symptómy pritom zostávajú viacmenej rovnaké, ako pri prvom variante koronavírusu, a teda príznaky podobné chrípke, strata čuchu, malátnosť, kašeľ, zvýšená teplota, dýchavičnosť a v niektorých prípadoch aj dávenie či riedka stolica.

National Health Service (NHS) Britom radí, že pokiaľ dostanú covid, mali by zostať doma. „Keď niekto s covidom dýcha, hovorí, kašle alebo kýcha, uvoľňuje malé kvapôčky vírusu do ovzdušia,“ vysvetlili lekári.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie