fbpx

Vybavenie pasov mešká. Na cestovanie v Európskej Únii stačí občiansky preukaz, pripomína ministerstvo

Na snímkach oddelenie dokladov v Klientskom centre na Tomášikovej ulici vo štvrtok 7. decembra 2023 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vybavenie pasu trvá momentálne dlhšie na celom Slovensku. Po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka sa stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu. Preto Ministerstvo vnútra pripomína, že občania SR vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a Schengenu využiť občiansky preukaz s fotografiou.

„Ministerstvo vnútra robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali,“ deklaroval rezort. Napriek zmenám presahujúcim pracovné doby podľa MV SR personalizačné kapacity nestačia na vydávanie pasov v určenom termíne.

Preto ministerstvo odporúča, aby namiesto pasu občania požiadali o občiansky preukaz. Jeho vydanie trvá kratšie, preto si môžete byť istí, že dovolenku stihnete. Je to rýchlejšia a aj lacnejšia možnosť.

Navyše detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov.

„Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz,“ dodal rezort. Ako poukázal, podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Deťom mladším ako 15 rokov sa OP vydáva s platnosťou na 5 rokov a mladším ako 6 rokov možno vydať OP s platnosťou na 2 roky.

Ďalším benefitom v súčasnej situácii je fakt, že OP aj pre dieťa je ministerstvo vnútra schopné vydať do 6 – 7 pracovných dní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie