fbpx

Nehodovosť na Slovensku klesá, no počet úmrtí pri nehodách stúpa. Vodiči sa priznali k priestupkom, ktoré za volantom porušujú

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Aj keď nehodovosť na Slovensku klesá, počty mŕtvych či ťažko zranených stúpa. Vodiči sa priznali, aké priestupky za volantom porušujú. 

Vodiči v najnovšom prieskume priznali, že prekračujú rýchlosť a používajú telefón počas šoférovania. Informovala o tom RTVS.

Prieskum súčasnú situáciu na cestách zhrnul – veľa napätia, úzkosti aj agresivity.

„Takmer 9 z 10 európskych vodičov prekračuje povolenú rýchlosť a viac ako polovica nedodržiava bezpečnú vzdialenosť. Na Slovensku 46 percent opýtaných priznalo, že zabúda dať smerovku pri zmene smeru jazdy a asi tretina niekedy nepoužíva bezpečnostný pás,“ uviedla zástupkyňa Vinci Autoroutes Lenka Kubejová.

Všetky spomínané priestupky môžu mať za následok počty zranených a mŕtvych na nielen slovenských cestách. Minulý rok sa počet nehôd znížil o takmer 400, tie smrteľné či s vážnym poškodeným zdravia stúpli o 110.

„Od začiatku roka sa v Nitrianskom kraji stalo 441 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 16 osôb. To je o tri osoby viac, ako minulý rok. Dôvodom nehôd je najčastejšie nedovolená rýchlosť jazdy, nesprávna jazda cez križovatku a porušenie povinnosti vodiča,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viktória Borloková.

Tri štvrtiny vodičov v prieskume priznali, že za volantom narábajú s mobilným telefónom či s navigáciou. „Napríklad používanie telefónu priznalo o 4 percentá viac vodičov ako v roku 2018. Nastavovanie navigácie o 7 percent viac a posielanie alebo čítanie správ o asi 2 percentá vodičov viac,“ uviedla Kubejová.

„Akékoľvek venovanie sa pozornosti iným záležitostiam, aj keď mám pocit, že to zvládam. Na diaľnici za dve sekundy prejde auto 200 metrov, v priebehu ktorých sa môže stať taká nehoda a kolízia, ktorá môže byť život ohrozujúca,“ dodal dopravný psychológ Peter Klubert. Najväčší počet nehôd sme u nás vlani zaznamenali v Prešovskom kraji, najviac obetí na životoch v Trnavskom, Nitrianskom i Žilinskom kraji.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie