fbpx

Táto vec má veľký vplyv na zdravie mozgu. Nezanedbávajte ju, môžete si zvýšiť riziko mŕtvice

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Prerušený spánok, ktorý má mnoho príčin, je spojený so zvýšeným rizikom mŕtvice, vrátane tých „tichých“.

Nedostatok spánku nespôsobuje, že sa na druhý deň cítite omámene a nevrlo. Nedostatočný spánok môže časom poškodiť vaše kardiovaskulárne zdravie. Dôkazy sú také presvedčivé, že American Heart Association (AHA) pridala do svojich odporúčaní „Life’s Essential 8“ dĺžku zdravého spánku na zníženie rizika srdcového infarktu a mŕtvice.

Dospelí by sa mali snažiť o sedem až deväť hodín spánku každú noc. Ale dôležitá je aj kvalita vášho spánku, hovorí Dr. Susan Redline, profesor spánkovej medicíny na Harvard Medical School. Rôzne problémy so spánkom môžu spôsobiť narušený alebo fragmentovaný spánok.

„Aj keď spíte aspoň sedem hodín, poruchy spánku vám môžu zabrániť v dostatočnej miere hlbokého spánku a môžu tiež spôsobiť nezdravé skoky krvného tlaku,“ hovorí Dr. Redline. Tieto problémy môžu zvýšiť riziko cerebrovaskulárnych ochorení a kognitívnych problémov, podľa vedeckého vyhlásenia AHA uverejneného v marci 2024 v časopise Stroke. Cerebrovaskulárne ochorenie zahŕňa stavy, ktoré postihujú mozgové cievy, vrátane „tichých“ mozgových príhod, ktoré zostávajú nerozpoznané.

Prečo je hlboký spánok životne dôležitý

V priebehu noci ľudia prechádzajú rôznymi fázami spánku, pričom asi štvrtinu času strávia v hlbokom (pomalovlnnom) spánku – fáze, ktorá je životne dôležitá pre obnovenie energie a podporu pamäti, hovorí Dr. Redline, ktorá spolu je autorom vyhlásenia AHA. Krvný tlak a srdcová frekvencia sú počas hlbokého spánku najnižšie. Medzitým upratovací systém mozgu – séria kanálov nazývaných glymfatický systém, ktorý odvádza cerebrospinálny mok – odplavuje toxíny vrátane beta-amyloidu a iných proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie