fbpx

Netradičný domáci miláčik: Muž chytil chránenú vydru, o ktorú sa staral. Hrozia mu tri roky za mrežami

Ilustračná snímka. Zdroj: Pixabay

Českobudějovickí kriminalisti z oddelenia hospodárskej kriminality obvinili 64-ročného muža, ktorý si v prírode chytil chránenú vydru riečnu a previezol ju na svoju chatu. Mužovi hrozia až tri roky väzenia za prečin neoprávneného nakladania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi a voľne rastúcimi rastlinami. Informuje o tom český portál novinky.cz.

Podľa vyšetrovateľov muž chytil vydru riečnu minulú jeseň a prechovával ju pri svojej rekreačnej chate v oplotenom pozemku. Počas domovej prehliadky polícia našla aj jednu vypracovanú kožu vydry.

„Podľa zistených skutočností muž chráneného vodného cicavca chytil vo voľnej prírode vlani na jeseň. Vydru riečnu potom prechovával pri svojej rekreačnej chate v oplotenom pozemku. Policajti navyše pri domovej prehliadke našli jednu vypracovanú kožu vydry,“ uviedol hovorca juhočeskej polície Milan Bajcura. Muž bol podľa slov hovorcu obvinený a je stíhaný na slobode.

Vydra riečna je v Českej republike chráneným druhom a ich chov v zajatí je zakázaný. Pytliaci lovia vydry najmä pre ich cennú kožu, ktorú predávajú za vysoké sumy, často aj do zahraničia.

Vydru pravdepodobne muž chytil ako mláďa, pretože dospelá vydra je divoká a bráni sa. Klára Čierna z třeboňského ekocentra Vydra uviedla, že zviera chované v zajatí už nemá schopnosť prežiť vo voľnej prírode. „Ak je vydra zvyknutá na ľudský kontakt, stratila plachosť a do voľnej prírody sa už nepozrie. Lovenie vydier aj všetkých voľne žijúcich živočíchov je absolútne nežiaduce, tieto zvieratá nepatria ľuďom do rúk,“ zdôraznila.

Takéto vydry bývajú väčšinou umiestnené v zoo alebo záchrannej stanici, keďže lovenie vydier a voľne žijúcich živočíchov je nežiaduce a nepatria do rúk človeka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie