fbpx

VIDEO: Rusku vládne už takmer štvrťstoročie. Putin sa po piatykrát ujíma prezidentského úradu

Ruský prezident Vladimír Putin počas inaugurácie. Zdroj: X/@C_NyaKundiH

Ruský prezident Vladimír Putin pri utorkovej (7. 5.) inaugurácii v Kremli začal svoj piaty prezidentský mandát. Voľby vyhral tento rok v marci po tom, čo v roku 2022 začal inváziu na Ukrajinu a za svoje vlády zničil politickú opozíciu. Prezidentom bude ďalších šesť rokov.

Slávnostná ceremónia sa začala o 12:00 moskovského času (11:00 SELČ). Putina najprv do paláca priviezlo luxusné vozidlo. Znovuzvoleného prezidenta privítali hostia v Andrejevskej sále, kde zložil prísahu, potom nasledovala ruská hymna a prezidentský prejav, za ktorými si prezident pozrel vojenskú prehliadku a presunul sa do pravoslávneho chrámu na ďalšiu časť slávnostného aktu.

Po inaugurácii má súčasná vláda premiéra Michaila Mišustina podľa ústavy podať demisiu. Očakávajú sa zmeny na vládnych postoch, ku ktorým po inaugurácii spravidla dochádza.

Mnohé krajiny odmietli účasť

Ako píše idnes.cz, inaugurácie sa zúčastnili členovia ruskej vlády, poslanci, sudcovia, príslušníci ústrednej volebnej komisie i význačné osobnosti ruskej vedy a kultúry či slávni športovci. Naopak, prítomní neboli predstavitelia niektorých západných krajín, ktorí v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a kritikou stavu ruskej demokracie svoju účasť odriekli.

Svojich zástupcov na ceremónii nemala Európska únia, Nemecko, Veľká Británia, Kanada, Estónsko ani Česká republika. Podľa českej diplomacie tomu nezodpovedajú česko-ruské vzťahy. Naopak Francúzsko aj napriek nesúhlasným komentárom Paríža ohľadom ruských prezidentských volieb reprezentoval veľvyslanec.

Prezidentom už piaty raz

Pre Putina to bolo piatykrát, čo v Andrejevskej sále zložil prísahu. Prvýkrát tak urobil v roku 2000, následne v roku 2004. S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade, stál preto na čele vlády, kým sa v roku 2012 opäť stal prezidentom. Znovuzvolený bol aj v roku 2018. V prezidentskej funkcii bude šesť rokov – do 7. mája 2030, informuje RTVS.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie