fbpx

USA: „Tornádová alej“ hlási rekordný počet varovaní. Tento rok v USA páchajú tornáda veľké škody

Snímka ničivého živlu. (Zdroj: X/@FreddyMcKinneyR)

V Spojených štátoch na mnohých miestach vrcholí tornádová sezóna. Prečo práve Veľké prérie tento ničivý meteorologický fenomén tak priťahujú? A ako vlastne tornáda vznikajú?

Na konci apríla zasiahla južné a centrálne oblasti Veľkých prérií v Spojených štátoch amerických séria tornád, ktorá si vyžiadala najmenej štyri obete, píše portál ČT 24. Pre oblasť Omahy v štáte Nebraska a Normanu v Oklahome bol vydaný rekordný počet varovaní pred tornádami počas jediného dňa (42, respektíve 59). Tornáda napáchali značné materiálne škody, to najsilnejšie dosiahlo stupeň EF4 (rozšírenej Fujitovej stupnice), čo znamená rýchlosť vetra aspoň 266 km/h. Oblasť Veľkých prérií od severného Texasu po západnú Iowu je výskytom tornád dlhodobo preslávená.

V posledných zhruba štyridsiatich rokoch v súvislosti so zmenou klímy dochádza k určitému posunu ťažiska výskytu tornád do širokej oblasti pozdĺž Mississippi a na juhovýchod Spojených štátov. Tornáda sa ale môžu vyskytnúť a boli zaznamenané vo všetkých päťdesiatich štátoch USA.

Hlavná sezóna výskytu tornád závisí od konkrétnej oblasti USA. V blízkosti Mexického zálivu nastáva vrchol už počas jarných mesiacov, v oblasti južných prérií (Texas, Oklahoma a Kansas) je to potom od mája do začiatku júna. Severné prérie a horný Stredozápad (obidve Dakoty, Nebraska, Iowa a Minnesota) majú hlavnú sezónu v júni a júli. V priemere je za rok v celých Spojených štátoch amerických zaznamenaných 1200 tornád. Doteraz najvyšší počet tornád za jeden mesiac bol zaznamenaný v roku 2011, kedy v apríli napočítali 773 tornád, ktoré zabili viac ako 360 ľudí.

Krajina ako stvorená pre tornáda

Prečo sa vlastne tornádam tak dobre darí práve v oblasti Veľkých prérií? Často sa používa vysvetlenie, že sa tu stretáva teplý a vlhký vzduch z Mexického zálivu, studený a suchý vzduch z Kanady a suchý a teplý vzduch z oblasti Skalnatých hôr. To je však veľké zjednodušenie. Dôležité je, že ide o oblasť, kde často vzniká veľký teplotný kontrast medzi spomínanými vzduchovými hmotami. Ten pritom býva najväčší na sklonku jari, keď vzduch z juhu je už značne prehriaty, zatiaľ čo ten z Kanady je ešte pomerne studený.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie