fbpx

Bombové hrozby preberá NAKA. Pribudli ďalšie hlásenia (aktualizované)

Na snímke polícia pred budovou školy. Zdroj: FACEBOOK/Plavečské noviny
Ráno sme informovali o tom, že policajti v Bratislave preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Malacky, Senec a Pezinok. Okrem toho postupne začali evidovať aj ďalšie nahlásenia. Pribudli hlásenia na základných školách po celom Slovensku, v pobočkách jednej z bánk, v supermarkete v Piešťanoch a polícia evakuovala aj pobočky jedného z obchodov s elektrotechnikou. Najnovšie sa hrozbami bombových útokov na školách začala práve zaoberať Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Hrozby boli adresované viac ako 200 školám na takmer celom Slovensku. Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Prijímame všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili okrem príslušníkov NAKA aj ďalšie zložky polície,“ priblížili policajti. Zapojení do toho boli pyrotechnici, psovodi so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

Polícia je tiež podľa vlastných slov v kontakte s jednotlivými školami, ktoré jej poskytujú plnú súčinnosť. „Podobné maily boli poslané aj minulý týždeň viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji,“ pripomenula.

Páchateľovi hrozí trest až na 25 rokov alebo doživotie

Na základe zhromaždených dôkazov začal vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Páchateľovi tak hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. „Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi,“ deklarovali policajti.

Bomby v utorok ráno nahlásili na školách vo všetkých ôsmich krajoch.

Ďalšie hlásenia

Ďalšie nahlásenia postupne začali evidovať na školách aj v Trnavskom, Žilinskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Polícia všetky oznámenia preveruje. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Polícia Trenčianskeho kraja kontroluje školy v okrese Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín,“ priblížila polícia Žilinského kraja na sociálnej sieti.

Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu v utorok zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia. Pre TASR to uviedla vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková. Bombovú hrozbu preverujú i na školách v Partizánskom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie