fbpx

V Nemecku to pred voľbami do Európskeho parlamentu vrie. Poslanca SPD som zbil ja, priznal sa 17-ročný mladík

Ilustračná fotografia. Na snímke sa ľudia zhromažďujú počas demonštrácie proti pravicovému extrémizmu vrátane strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) 20. januára 2024 v Hannoveri. (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Drážďany v sobotu (4.5.) zaznamenali ďalší predvolebný útok. Tentoraz išlo o stánok protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorý strana používala v kampani pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Polícii sa zároveň prihlásil 17-ročný mladík, ktorý v piatok (3.5.) zaútočil na europoslancov vládnej sociálnej demokracie (SPD) Matthiasa Eckeho.

Štyria útočníci v piatok Eckeho napadli, keď vyvesoval plagáty v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu. Polícia uviedla, že mladík, ktorý sa jej prihlásil, v minulosti nemal problémy so zákonom. Vyšetrovať ho bude na slobode, pretože podľa nej nehrozí, že by sa pokúsil utiecť, informuje portál idnes.cz.

V Drážďanoch sa kvôli útoku na nedeľnú večernú demonštráciu proti násiliu a za demokraciu zišlo asi tritisíc ľudí, medzi ktorými boli aj niektorí nemeckí politici. Východné Nemecko bojovalo za demokraciu už v roku 1989, povedala na úvod drážďanskej demonštrácie podpredsedníčka Spolkového snemu Katrin Göringová-Eckardtová zo strany Zelených.

„Tým, ktorí pohŕdajú demokraciou, neustúpime,“ dodala. K zhromaždeniu sa okrem nej pridala aj spolušéfka sociálnych demokratov Saskia Eskenová, štátna ministerka kultúry Claudia Rothová alebo saský minister vnútra Armin Schuster, podľa ktorého úrady incident intenzívne vyšetrujú.

Polícia naďalej pátra po ďalších útočníkoch. Títo ľudia sú podozriví aj z toho, že aj v piatok večer zaútočili na pomocníka kampane Zelených, ktorý rovnako ako Ecke vyvesoval volebné plagáty. Svedkovia odhadli, že mohli mať od 17 do 20 rokov. Podľa jedného zo svedkov išlo o prívržencov pravicovej scény. Ťažko zranený Ecke je v nemocnici, kde musel podstúpiť operáciu.

Skupiny útočili aj na AfD a ďalšie strany

V sobotu popoludní traja ľudia v saskej metropole zaútočili na volebný stánok protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Podľa polície dve 23-ročné ženy a 28-ročný muž pri útoku na stánok AfD poškodili tabuľu, plagáty a stôl. Policajti podozriví z činu zadržali na základe informácií od svedkov. Vyšetrovania budú kvôli poškodzovaniu cudzej veci.

Polícia tiež informovala, že skupina asi 20 mladých ľudí v noci na nedeľu poškodila volebné plagáty rôznych politických strán. Polícia po oznámení od istej svedkyne pristihla pri čine 17-ročného mladíka, ktorý ničil plagát strany Levice. DPA píše, že sa to stalo v rovnakej ulici, v ktorej útočníci v piatok napadli Eckeho aj človeka pomáhajúceho pri kampani Zelených.

Piatkové útoky odsúdili nemecký kancelár Olaf Scholz alebo šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Voliči v Nemecku o svojich budúcich zástupcoch v Európskom parlamente budú rozhodovať 9. júna. Zástupcovia vládnych i opozičných strán upozornili, že ich členovia sa stretávajú s vlnou fyzických a verbálnych útokov, a vyzvali políciu, aby posilnila ochranu politikov na volebných zhromaždeniach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie