fbpx

Aký vplyv majú vajcia na naše zdravie? Škodia, či prospievajú?

Vajcia sú skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Zdroj: Unsplash

Hoci sú slepačie vajcia ako potravina určitou skupinou ľudí zatracované, skutočnosť je taká, že sú skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. To, že žĺtka obsahujú zvýšené množstvo cholesterolu, že konzumácia vajec vo väčšom množstve môže viesť k plynatosti a vajcia v surovom stave môžu byť zdrojom salmonelózy neznamená, že by sme sa tejto vysoko výživnej potraviny mali vzdať. Informuje web Pozri.sk.

Pri správnej úprave a striedmej konzumácii platí praví opak. Vajcia sú totiž zdrojom množstva zdraviu prospešných živín.

Cholesterol je dôležitou zložkou bunkových membrán. Organizmus ho využíva k tvorbe steroidných hormónov a pre telo a jeho správne fungovanie je samozrejme nevyhnutný. Aby si organizmus zabezpečil jeho optimálny príjem, vytvorilo si akýsi „bezpečnostný“ mechanizmus – dokáže si cholesterol priamo v pečeni vyrobiť (ak ho v dostatočnom množstve nedokáže prijať v potrave) a zabezpečiť tak organizmu jeho potrebné množstvo.

Keď naopak skonzumujeme potravou cholesterolu viac ako organizmus potrebuje, telo na to zareaguje tak, že pečeň začne vyrábať cholesterolu menej, aby jeho hladinu v krvi udržalo v konštantných hodnotách.

Čo to pre nás znamená?

Znamená to, že čím viac cholesterolu konzumujeme, tým menej ho naša pečeň vyrába a opačne. Tento proces sa nazýva mechanizmus regulácie spätnou väzbou. Jedno väčšie slepačie vajce môže obsahovať až 200 mg cholesterolu, čo je pomerne veľa, nakoľko denný odporúčaný príjem cholesterolu je 300 mg. Ak by sme teda skonzumovali tri vajcia, znamenalo by to, že sme tým až jeden násobne prekročili denný odporúčaný príjem cholesterolu.

Človek tak nadobúda pocit, že prijímaním takejto zvýšenej dávky cholesterolu sa zvyšuje jeho koncentrácia v krvi, čo nepriaznivo vplýva na organizmus (prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení). Väčšina doktorov sa však zhoduje v názore, že zlý krvný cholesterol zvyšuje najmä nadmerná konzumácia nasýtených tukov a trans tukov (tuky, ktoré sa priemyselne vyrábajú procesom stužovania) v potravinách. Obsah nasýtených tukov je v žĺtku obsiahnutý v menšom ako tretinovom podiele a trans tuky neobsahujú vôbec.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie