fbpx

VIDEO: Texas zasiahli silné búrky, o domov prišli tisíce ľudí. Záplavy si vyžiadali aj jeden ľudský život

Záplavy v Houstone. Zdroj: X/@MarioNawfal

V texaskom Houstone si záplavy vynútili evakuáciu stoviek ľudí. Za posledný týždeň v oblastiach v blízkosti jazera Livingston, ktoré sa nachádza severovýchodne od Houstonu, spadlo až 50 centimetrov zrážok. Záplavy si vyžiadali minimálne jeden ľudský život.

„Takto to bude stúpať ďalej,“ povedal Miguel Flores, jeden z obyvateľov zo severovýchodnej houstonskej štvrti Kingwood. „Nevieme, koľko toho ešte spadne. Pripravujeme sa na najhoršie,“ dodal. So svojou rodinou bol počas záplav nútený opustiť svoj domov. Vzali si len najdôležitejšie veci, keď voda z rieky San Jacinto už pohltila dvor a ďalej stúpala, píše blesk.cz.

Búrky si vynútila početné záchranné akcie. Niektorých ľudí museli záchranári dostať zo striech zaplavených domov. Úrady zdvojnásobili varovania pre obyvateľov nízko položených oblastí a naďalej naliehajú, aby sa evakuovali.

Široký región bol zaplavený od Houstonu až po východný Texas, kde správcovia zveri jazdili na vzduchových člnoch vodami po pás a zachraňovali ľudí aj domáce zvieratá, ktoré sa včas neevakuovali. Jedna posádka priviedla na palubu rodinu a troch psov, keď stúpajúce vody obklopovali ich autá a domov, uvádza AP News.

Jedno dieťa zomrelo

Ako uvádza CNN, telo mladého chlapca našli v nedeľu (5. 5.) neďaleko Fort Worth v Texase, kde hliadkujú pátracie a záchranné tímy v uliciach a štvrtiach zaplavených dažďami. Ide o prvú hlásenú smrť po búrkach, ktoré si vyžiadali vyhlásenie o katastrofe pre viac ako tretinu okresov štátu. Koordinátor núdzového manažmentu okresu Johnson Jamie Moore uviedol, že zosnulého chlapca našli po tom, čo úrady zareagovali na nočnú výzvu, že jedno z vozidiel uviazlo vo vode.

Houston patrí k metropolitným oblastiam v krajine, ktoré sú najviac ohrozené povodňami. Mesto s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov má s ničivým počasím dlhoročné skúsenosti. Hurikán Harvey sem v roku 2017 priniesol historické zrážky, ktoré zaplavili tisíce domov a viedli k viac ako 60 000 záchranných akcií v celom okrese Harris.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie