fbpx

Vo Vatikáne zadržali českého farára s pištoľou, nožmi a skrutkovačom

Ilustračné foto. Zdroj: X/Al Carbo, FOTO TASR/AP

Polícia cez víkend zatkla vo Vatikáne českého kňaza, ktorý mal v taške vzduchovú pištoľ, dva nože a skrutkovač. Podľa agentúry ANSA sa farár bránil tým, že zbrane boli určené na osobnú obranu. Polícia preto začala stíhať za nelegálne ozbrojenie duchovného aj iného muža z Českej republiky, ktorý je zrejme skutočným majiteľom batožiny.

Polícia zadržala kňaza v nedeľu počas kontroly, ktorú vykonáva vo Vatikáne. Farár sprevádzal skupinu pútnikov z Českej republiky a taška, v ktorej policajti našli vzduchovú pištoľ a ďalšie podozrivé predmety, údajne patrila jednému z veriacich. Pri výsluchu duchovný uviedol, že predmety boli určené na osobnú obranu.

Podľa novín Corriere della Sera však polícia nepovažuje toto zdôvodnenie za dôveryhodné. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že veriaci zrejme zveril tašku duchovnému, pretože si myslel, že duchovný nebude vzhľadom na svoje cirkevné postavenie podrobený dôkladnej bezpečnostnej kontrole. Obaja muži sú stíhaní na slobode.

Ide už o druhý prípad s políciou

V poslednom čase je to už druhý prípad, keď sa Česi dostali do konfliktu s vatikánskou políciou. Štáb filmu Diablova zbierka skončil v policajnej väzbe po tom, čo nelegálne natáčal na Svätopeterskom námestí, kde mu okrem iného zabavili kostolné kostýmy.

Aby ušetrili peniaze, museli všetky zábery z Vatikánu natočiť takpovediac partizánskym spôsobom za dva dni. „Hneď ako sme na druhý deň zapli kameru, objavili sa tajní policajti v civile, pohybujúci sa medzi davom, a odviedli nás na služobňu. Absolvovali sme dva výsluchy, zabavili nám kartu z kamery a kostýmy,“ opísal pre idnes.cz režisér filmu Marek Dobeš.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie