fbpx

Kapitán Titanicu či Théoden z Rohanu. Vo veku 79 rokov zomrel herec Bernard Hill

Na archívnej snímke z 12. decembra 2012 britský herec Bernard Hill pózuje v Londýne. Hill zomrel vo veku 79 rokov v nedeľu 5. mája 2024. Známy bol najmä vďaka úlohám kapitána vo filme Titanic či kráľa Théodena v trilógii Pán prsteňov. Zdroj: FOTO TASR/AP

Britský herec Bernard Hill, známy najmä vďaka úlohám v oscarových trhákoch ako je Titanic a trilógia Pán prsteňov, zomrel v nedeľu ráno vo veku 79 rokov. V oboch filmoch stvárnil menšie, ale napriek tomu zásadné a nezabudnuteľné úlohy. V Titanicu si zahral samotného kapitána a v Pánovi prsteňov kráľa Théodena z Rohanu.

Informoval o tom britský server BBC News s odvolaním sa na hercovho agenta. Rodina zatiaľ nevydala žiadne oficiálne vyhlásenie.

Preslávil ho Titanic

Bernard Hill sa preslávil úlohou kapitána Edwarda Smitha vo filme Titanic, ktorý získal jedenásť Oscarov. Rodák z Manchestru stvárnil aj kráľa Théodena v dvoch častiach fantasy trilógie na motívy kníh J. R. R. Tolkiena.

Posledná časť, Pán prsteňov: Návrat kráľa, tiež získala 11 zlatých sošiek. Jediným ďalším filmom, ktorý získal rovnaký počet cien Akadémie filmových umení a vied, je Ben Hur z roku 1959.

Pred dvadsiatimi rokmi bol britský herec jedným zo zahraničných hostí 39. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Na televíznych obrazovkách sa Hill objaví v druhej sérii britského dramatického seriálu The Responder, ktorý začne BBC vysielať túto nedeľu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie