fbpx

Amsterdam po nátlaku žien vyčlení štyri milióny eur na verejné toalety

Protestujúce ženy v Amsterdame (Foto: novinky.cz./profimedia)

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov. Za všetkým stál prípad ženy, ktorá si „na malú“ odskočila na verejnosti a pristihla ju pri tom polícia. Informuje o tom britský denník The Guardian.

Vtedy 21-ročná Geerte Pieningová sa jednej noci v roku 2015 vracala domov. Vo štvrti Leidesplein, ktorá je centrom nočného života, už mali bary a reštaurácie po zatváracej hodine a najbližšia verejná toaleta pre ženy bola dva kilometre ďaleko. Za to, že si Pieningová pridrepla na ulici a vycikala sa, jej polícia dala pokutu 140 eur. Pieningová pociťovala hlboký pocit nespravodlivosti, informuje portál novinky.cz.

„V okolí bolo mnoho pisoárov, ale ja som sa nemala ísť kam vycikať,“ spomína podľa denníka The Guardian. Proti pokute sa odvolala a poukazovala na to, že v Amsterdame je 35 verejných pisoárov, ale len tri verejné toalety pre ženy. Pripomenula, že to neznamená problém len pre nich, ale aj pre vozíčkarov. „Je naozaj dôležité, aby takéto miesta boli pre všetkých,“ dodala.

Ďalšie dva roky od mesta nedostala odpoveď. Potom ale dostala predvolanie na súd kvôli nezaplatenej pokute. O svojom prípade verejne informovala a na pojednávaní súdu prišlo asi 20 novinárov. Súd odmietol jej odvolanie proti pokute, ale znížil ju na 90 eur. Sudca tiež ponúkol svoj pohľad na vec, keď Pieningovej odporučil, aby namiesto dámskych toaliet v prípade akútnej potreby použila pisoár určený pre mužov. „Nemusí to byť príjemné, ale je to možné,“ povedal jej muž v sudcovskom talári.

Pieningová sa s priateľmi odporúčania sudcu vysmiala, ale inde v krajine bola reakcia ostrejšia, píše The Guardian. V rôznych mestách sa proti nemu konali protesty

„Ženy z celej krajiny, príďte ukázať, ako sa (ne)dá čúrať na verejných pisoároch určených pre mužov,“ nabádali organizátorky protestu Power to the Peepee. Iné ženy na sociálnych sieťach zverejňovali fotografie gymnastických výkonov, ktoré podnikali, aby sa podriadili sudcovmu odporúčaniu. Niektoré sa podpísali pod petíciu určenú ministerstvu školstva, vedy a kultúry, aby urobilo niečo proti „močiacej nerovnosti“.

Mesto začalo svoj prístup meniť a na letné mesiace nechalo umiestniť do veľkých parkov mobilné záchody. Informovalo tiež, že toalety je možné použiť napríklad na policajných alebo hasičských staniciach. Konečné víťazstvo ale bojovníčky za „záchodovú rovnosť“ dosiahli tento mesiac, keď mesto oznámilo, že od októbra bude ľuďom k dispozícii viac toaliet prístupných vozíčkarom. Koľko ich celkom bude, mesto zatiaľ nezverejnilo, ale do ich výstavby investuje štyri milióny eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie