fbpx

Prijímacie skúšky na stredné školy sú v plnom prúde. Toto sú termíny, na ktoré si dajte pozor

Na snímke talentové prijímacie skúšky na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Topoľčanoch vo štvrtok 5. mája 2022. Zdroj: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Niektorí žiaci majú už prvý deň prijímacích skúšok na stredné školy za sebou. Dnes pokračujú talentové skúšky na športových a umeleckých školách.

Termíny prijímacích skúšok na školský rok 2024/2025 na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu či konzervatóriá sa konajú v apríli a máji. Prijímacie pohovory pre odbory vzdelávania, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania, pokračujú v utorok. Pre odbory vzdelávania, v ktorých sa nevyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania, sa skúšky uskutočnia 2. a prípadne aj 3. mája.

Pre odbory vzdelávania, v ktorých sa nevyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania, určilo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR druhý termín na 6. mája, prípadne aj 7. mája. Pre odbory vzdelávania, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania, sa určil druhý termín konania prijímacích skúšok na 9. máj a v prípade potreby, vzhľadom na počet uchádzačov, aj 10. a 13. máj.

Riaditeľ strednej školy zverejní na výveske školy a na webovom sídle školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania 17. mája. „Uchádzač alebo zákonný zástupca neplnoletého uchádzača najneskôr do 22. mája písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie,“ pripomína rezort školstva v organizačných pokynoch.

Ďalší termín na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka, okrem stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, bude 18. júna.

Najväčší záujem je o bilingválne gymnáziá

O štúdium v cudzom jazyku je najväčší záujem, navyše tu sa deviataci bijú o miesta s mladšími ôsmakmi. Je to jediný odbor, na ktorý sa dá prihlásiť z dvoch ročníkov. Víťazmi ale bývajú mladší žiaci.

Základným školám výber z ôsmakov prekáža. Tvrdia, že prichádzajú o šikovných žiakov, ktorí im chýbajú pri Testovaní 9 aj pri hodnotení školy, keď deviatakov vypúšťajú do sveta. Ministerstvo školstva to takto nevidí.

Aby sa prihlasovali iba deviataci navrhovala v roku 2018 ministerka Martina Lubyová. Plány po zmene vlády skončili v koši. Rezort školstva nechystá zmeny ani teraz, informuje portál tvnoviny.sk.

Aj talentové skúšky

Spev, tanec, hudobné nástroje, ale aj výtvarné či jazykové znalosti. Talentové prijímacie skúšky v pondelok skladali stovky uchádzačov na konzervatóriách, ale i pedagogických školách a zdravotníckych školách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie