fbpx

Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepší, reaguje Pentagon

Umelecké znázornenie čínskeho bombardéru H-20. Zdroj: scmp.com/Weibo

Číňania oznámili predstavenie svojho „neviditeľného“ (stealth) bombardéra H-20. Pentagon to však veľmi neznepokojuje. Nemenovaný činiteľ amerického ministerstva obrany povedal reportérom, že čínsky stroj nie je tak kvalitný ako jeho americké náprotivky.

„Problémom H-20 je, že keď sa pozriete na konštrukciu systému, pravdepodobne nie je ani zďaleka tak dobrý ako americké platformy ťažkej zistiteľnosti (low observable, iný termín pre technológiu stealth, pozn. red.). Najmä tie pokročilejšie, ktoré pripravujeme,“ cituje portál Breaking Defense nemenovaného činiteľa Pentagonu.

„Narazili na mnoho technických problémov, pokiaľ ide o to, ako zabezpečiť, aby tento systém fungoval podobne ako napríklad B-2 alebo B-21,“ dodal s odkazom na americké stealth bombardéry. Ich čínsky protiklad tak podľa neho pre Pentagon „nie je skutočný“ dôvod pre znepokojenie.

Čínska armáda prvýkrát oznámila vývoj bombardéra v roku 2016. Odvtedy o ňom zverejnila len málo informácií, okrem pár propagačných videí.

V marci tohto roku zástupca veliteľa letectva Čínskej ľudovo oslobodzovacej armády Wang Wej oznámil, že H-20 čoskoro bude predstavený verejnosti. Tvrdil tiež, že sa nestretáva so žiadnymi technologickými problémami.

Podľa Wanga uvedenie H-20 do prevádzky významne zvýši schopnosti čínskeho letectva. „Je na čo byť hrdý, je to vzrušujúce.“

Podľa činiteľa z amerického ministerstva obrany majú tieto vyhlásenia predovšetkým propagandistickú úlohu. „Chcú ukázať, že sú veľkou vojenskou mocnosťou. To však nutne neznamená, že im (H-20) skutočne dodá také schopnosti alebo v takom množstve, aké by potrebovali.“

Súčasným hlavným čínskym bojovým bombardérom je H-6, ktorému schopnosť stealth chýba. Čínsky prorežimný denník Global Times pripúšťa, že napriek mnohým vylepšeniam a modernizáciám nemôže lietadlo samé preniknúť modernou protivzdušnou obranou. Čína si od H-20 sľubuje, že pomer síl zmení.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie