fbpx

VIDEO: „Islamisti si tu robia, čo chcú.“ V Hamburgu žiadali zriadenie kalifátu

Riešením je kalifát, kričali protestujúci v Hamburgu. Zdroj: X/niusde_

Víkendová demonštrácia radikálnych moslimov v severonemeckom Hamburgu, pri ktorej účastníci požadovali zriadenie kalifátu, pobúrila politikov. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová na sieti X napísala, že kto žiada kalifát, je v Nemecku na zlej adrese. Poslanec opozičnej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Christoph Ploss vyzval na rýchle zakázanie radikálneho islamského zoskupenia Moslim Interaktiv, ku ktorému majú blízko organizátori hamburského protestu.

V Hamburgu sa v sobotu zišlo asi 1100 ľudí, ktorí tvrdili, že Nemecko aj v súvislosti s izraelským zásahom v palestínskom Pásme Gazy vedie protiislamskú politiku a že moslimovia v krajine čelia mediálnej antikampani. So sebou mali transparenty ako „Riešením je kalifát“ či „Nemecko = diktatúra hodnôt“. Dav opakovane na výzvu organizátorov skandoval „Alláh akbar“ (arabsky „Boh je veľký“).

Faeserová v reakcii na udalosti v Hamburgu vyzvala k tvrdému postupu proti podobným akciám. „Vidieť v našich uliciach takéto islamistické demonštrácie, to sa dá len ťažko trpieť,“ povedala denníku Tagesspiegel.

Na sociálnej sieti X potom napísala, že v Nemecku majú ženy rovnaké práva a že v krajine platí demokracia a sloboda vierovyznania. „Proti islamistickej teroristickej propagande a nenávisti voči Židom tvrdo postupujeme. Kto chce kalifát, je v Nemecku na zlej adrese,“ dodala.

Ploss, ktorý v Spolkovom sneme zastupuje jeden z hamburských obvodov, chce, aby vláda sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza proti zoskupeniu Moslim Interaktiv zasiahla a zakázala ho. „Zákaz hnutia Moslim Interaktiv tu už mal byť dávno,“ napísal na X. Toto hnutie je v Nemecku v hľadáčiku tajných služieb, ktoré ho vedú ako extrémistické.

Protest v Hamburgu kritizujú v komentároch aj nemecké médiá. „Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú ako riešenie,“ napísal denník Bild. Najpredávanejší nemecký denník si tiež položil otázku, čo ministerka Faeserová chce urobiť, keď si islamisti v Nemecku robia, čo chcú.

Magazín Focus si potom všimol, ako zahalené ženy na demonštrácii stáli od mužov oddelene a so značným odstupom. „Obzvlášť žalostný obrázok,“ poznamenal Focus.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie