fbpx

Populárneho čínskeho predajcu čakajú prísnejšie kontroly. Európska únia ho zaradila medzi regulované platformy

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/jcomp

Európska komisia (EK) zaradila čínsku spoločnosť Shein medzi veľké internetové platformy. Tento obľúbený čínsky predajca odevov bude podliehať prísnejším pravidlám a kontrolám podľa nariadenia Únie o digitálnych službách (DSA). Shein sa na zoznam dostal kvôli vysokému počtu používateľov.

Predajca oblečenia už minulý mesiac oznámil, že má v Európskej únii (EÚ) mesačne v priemere 108 miliónov aktívnych používateľov. Vtedy zástupcovia spoločnosti zároveň potvrdili, že rokujú s EK o svojom označení podľa DSA. „Zdieľame ambície EK zabezpečiť, aby spotrebitelia v EÚ mohli bez obáv nakupovať na internete, a chceme v tom zohrať svoju úlohu,“ stojí vo vyhlásení spoločnosti Shein.

Pozor na nelegálny obsah a falšovanie výrobkov

Čínskemu predajcovi teraz beží štvormesačná lehota, v rámci ktorej musia prísnejšie pravidlá pre DSA splniť. Čas má teda Shein len do konca augusta. Podľa aktuálnych pravidiel musia spoločnosti s viac ako 45 miliónmi mesačných užívateľov na svojich platformách vyvíjať zvýšené úsilie, aby čelili šíreniu nelegálneho obsahu a falšovaných výrobkov, píšu novinky.cz.

Obchod začne byť v Európe zviazaný rovnakými pravidlami ako ďalšie veľké technologické spoločnosti  Meta Platforms, Apple, Google, sieť X alebo TikTok.

Shein nie je jediný

Pri porušení povinností hrozí firmám pokuta vo výške až šesť percent z ich ročného obratu. Počíta sa pritom obrat nielen v rámci EÚ, ale aj po celom svete. Ak dôjde k opakovanému porušeniu, môže EÚ môže spoločnostiam úplne zakázať ich pôsobenie, informuje zoznam.sk.

Aktuálne nariadenie rezonuje v poslednej dobe aj v súvislosti s inými čínskymi internetovými obchodmi.  Eurokomisári začali zaujímať napríklad o internetový obchod Temu. Vďaka veľmi nízkym cenám a rozmanitým ponukám prilákala táto platforma už po šiestich mesiacoch priemerne 75 miliónov aktívnych užívateľov z Európy.

Temu na európsky trh expandoval síce len pred rokom, ale prakticky okamžite sa stal fenoménom. Kupujúcich láka na extrémne nízke ceny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie