fbpx

Ruský špión Garbár bral úplatky a vyzvedal. Súd ho poslal do väzenia

Na snímke obvinený Bohuš G. pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v utorok 28. februára 2023. Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Odsúdený Garbár bol spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Teraz sa vyzvedanie a prijímanie úplatkov poputuje do väzby. Informoval o tom portál Sme.

Dôstojníci spomínanej rozviedky pracovali pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

V roku 2021 na schôdzke s osobou vystupujúcou ako Sergei Solomasov prisľúbil, že bude zbierať citlivé a utajované informácie o slovenských bezpečnostných a spravodajských službách. Rovnako sľúbil, že sa bude zaoberať aj spoluprácou Slovenska, Európskej únie a NATO s Ukrajinou. Vyhľadávať mal aj skutočnosti o NATO a EÚ, utajované správy či činnosti SIS smerujúce voči rusky hovoriacim osobám. Dostal za to tisíc eur.

Spolupracoval aj s konšpiračným webom Hlavné správy, ktorý sa od jeho aktivít dištancoval.

Garbár prv dostal pokutu 15-tisíc eur a splatiť ho mal v štyroch splátkach a v prípade nezaplatenia ho čaká väzenie. Splátku však splatil len prvú.

Dnes na pojednávaní v Banskej Bystrici tvrdil, že nemá peniaze a nemôže si nájsť prácu pre jeho chorú matku. Súd však nevyhovel jeho žiadosti o odpustenie finančného trestu, pretože s ním sprvu súhlasil.

Teraz ho súd posiela do väzenia. Odsedieť by si mal jeden rok, päť mesiacov a 25 dní vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Proti rozsudku sa však odvolal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie