fbpx

Prigožin sa stal miláčikom ruských tínedžerov, zaujal presvedčením a vzdorom

EBE 10 Rostov na Done - Na snímke vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pozerá z vojenského vozidla na ulicu v Rostove na Done v Rusku pri odchode z veliteľstva Južného vojenského okruhu v sobotu 24. júna 2023. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že jednotky Jevgenija Prigožina, ktoré sa k nemu pripojili v povstaní, nebudú čeliť trestnému stíhaniu. Po sobotňajšom dosiahnutí dohody Prigožin nariadil svojim jednotkám, aby zastavili pochod na Moskvu a stiahli sa do poľných táborov na Ukrajine, kde bojujú po boku ruských jednotiek. FOTO TASR/AP

Desať mesiacov po tom, čo viedol ozbrojenú vzburu proti ruskému armádnemu veleniu, a osem mesiacov po tom, čo zahynul pri leteckej nehode, je niekdajší vodca žoldnierskeho Vagnerovho zoskupenia Jevgenij Prigožin obľúbencom ruských tínedžerov. Vzhliadajú k nemu ako k hrdinovi, nosia oblečenie so symbolom vagnerovcov a chodia na verejné akcie s ich vlajkou.

„Všetky jeho videá sú skvelé. Neverili by ste, koľko existuje klipov s jeho citátmi, je to neuveriteľne vtipné. Keď zverejnili fotografie Prigožina s rôznymi fúzmi, stal sa definitívnym maskotom špeciálnej vojenskej operácie,“ hovorí osemnásťročná študentka Káťa s odkazom na sériu snímok, na ktorých je Prigožin počas svojich ciest po svete odetý do rozličných prevlekov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Káti neteší medzi mladými rovnakému statusu ako Prigožin, pretože „nemá na všetko smiešnu reakciu“. Skutočnosť, že šéf vagnerovcov v 90. rokoch sedel vo väzení za lúpeže, podvody a prostituovanie neplnoletých, dievčaťu neprekáža.

„Stelesňoval akúsi ľudovú láskavosť a lásku. Bol to láskavý, odhodlaný a odvážny človek. Jeho nadriadení sa snažili obmedziť jeho zásobovanie, ale on si robil veci po svojom a jeho operácia bola úspešná,“ povedala Kata portálu Ľudia Bajkalu o Prigožinovi, ktorého žoldnieri sa preslávili brutalitou.

Šéf vagnerovcov od začiatku vojny kritizoval ruské vojenské velenie a sťažoval sa na nedostatok munície a vybavenia pre svojich mužov. Potom, čo vagnerovci vlani dobyli mesto Soledar a neskôr sa zasadili o zisk Bachmutu, si prestal brať akékoľvek servítky.

Každé ďalšie video, na ktorom Prigožin nadával ruským armádnym činiteľom na čele s ministrom obrany do zradcov a neschopných blbcov, sa obratom stalo populárne na ruských sociálnych sieťach.

Keď sa nakoniec Prigožin a jeho žoldnieri vytiahli vlani v júni protestným pochodom na Moskvu, došla Kremľu trpezlivosť. Nie však mladým Rusom. Nemenovaný správca provagnerovského kanála na Telegrame pre Ľudia Bajkalu povedal, že mnoho tínedžerov Prigožina v diskusiách pred pučom aj po ňom v hádkach s dospelými obhajovalo.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie