fbpx

Republika by sa dostala do parlamentu a pomohla koalícii. Pozícia Progresívneho Slovenska by bola slabšia (prieskum)

Na snímke poslanci v parlamente. (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Najnovší prieskum agentúry FOCUS pre markizácku reláciu Na telo prišiel s aktuálnymi politickými preferenciami politických strán. Na čele sa drží Smer-SD, ktorý však oproti marcu mierne klesol. Informujú tvnoviny.sk.

Strana Smer by podľa prieskumu získala 21,1 percent hlasov. Druhé miesto by získalo opozičné Progresívne Slovensko s 19,7 percentami hlasov, ktorého pozícia sa taktiež mierne oslabila oproti poslednému meraniu. Na treťom mieste sa umiestnila strana Hlas, ktorú by volilo rovných 18 percent.

Za nimi nasleduje strana SaS so siedmimi percentami a KDH, ktoré by sa do parlamentu dostalo so 6,9 percentami hlasov. Do parlamentu by sa dostala aj Republika s 5,5 percentami, po nej nasleduje SNS s 5,3 percentami hlasov. Koalíciu Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí by volilo 5,2 percenta voličov, čo by im na vstup do parlamentu nestačilo.

Pod päť percent by získali strany Aliancia (4,5 percenta), Demokrati (3,5 percenta), Sme rodina (2,9 percenta) a Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko (0,9 percenta).

Zmena v parlamentných kreslách

Agentúra zároveň prepočítala, koľko by mali jednotlivé strany kresiel v parlamente. Smer-SD by získal 38, PS 36, Hlas 33, SaS 12, KDH 12, Republika by obsadila desať kresiel a SNS taktiež deväť. Súčasná koalícia v zložení Smer, Hlas a SNS by mala 80 poslancov. Ak by sa k nim pridala aj Republika, mali by tesnú ústavnú väčšinu s rovnými 90 hlasmi.

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum v dňoch 17. 4. do 24. 4.2024 formou osobných rozhovorov. Vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu Slovenskej republiky vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondentom bola počas prieskumu položená otázka: „Predstavte si, prosím, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali na budúci víkend. Zúčastnili by ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

Opýtaní odpovedali takto: 16,7 percenta respondentov by nešlo voliť a 12,5 percenta odpovedalo „neviem“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie