fbpx

Sudca prerušil trestné stíhanie Jána Slotu. Exšéf SNS môže dostať nižší trest

Na snímke Ján Slota na ŠTS v Banskej Bystrici 7. júna 2023. Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Ku koncu týždňa sa na Špecializovanom trestnom súde prejednávala korupčná kauza exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu. Naspäť na prvostupňový súd ju vrátil Najvyšší súd, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok ŠTS. Obžalovaný Ján Slota na súd neprišiel. Dal súhlas, aby sa pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti.

Samosudca sa snažil vypočuť svedkov Vladimíra Machaja a Romana Kudláčka, ktorí figurovali v korupčnej kauze. Obaja však využili svoje právo a odmietli vypovedať. Čítali sa ich rozsudky, kde v prípade oboch išlo o dohody o vine a treste. Podplácanie či sprostredkovanie úplatku pre sudcu priznali a dostali podmienečný trest, vysvetľuje rtvs.sk.

Špecializovaný trestný súd pojednával nanovo, pretože pôvodný rozsudok zrušil Najvyšší súd. Sudcovi vytýkali nesprávny postup pri vyhodnocovaní dôkazov. Niektoré dôkazy taktiež navrhli doplniť a výpovede zopakovať. Hoci pojednávanie začalo, verdikt nepadol. Skomplikovala ho novela trestného zákona. Obhajoba požiadala o prerušenie trestného stíhania, píšu noviny.sk.

Odsedel by si o štyri roky menej

„Aktuálne sa musí čakať na rozhodnutie ústavného súdu, dovtedy je konanie prerušené,“ povedal obhajca Pavol Heger. Podľa súčasnej sadzby by bývalému národniarov hrozilo za korupciu dvanásť rokov väzenia, no ak by novela vstúpila do platnosti, hrozilo by mu „len“ osem rokov väzenia.

„Každý si urobí obraz, aký uzná za vhodné. Ja tie dôvody, prečo s tým nesúhlasím, zdôvodním v sťažnosti. Bez nejakých špekulácií, budem sa venovať konkrétnej veci, nepotrebujem to dávať do širšieho spoločenského kontextu,“ reagoval prokurátor na otázku, či ide o výsledok novely trestného zákona, informujú aktuality.sk.

Ján Slota sa na pojednávanie nedostavil. Dôvodom sú jeho zdravotné problémy. Špecializovanému trestnému súdu doručil súhlas, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Slota sa na súd nedostavil už v marci tohto roka, vtedy pre hospitalizáciu v žilinskej nemocnici.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie