fbpx

FOTO a VIDEO: Stredozápad USA postihlo tornádo. Ničivý živel si nevyžiadal žiadne obete

Snímka ničivého živlu. (Zdroj: X/@FreddyMcKinneyR)

Stredozápadom USA sa prehnalo ničivé tornádo. Podľa dostupných informácií sa zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú viacero zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícky odberateľov.

V noci na sobotu (27. 4.) sa najmä štátmi Nebraska a Iowa prehnalo ničivé tornádo. Demolovalo domy a podniky, keď sa presúvalo na míle cez poľnohospodársku pôdu, uvádza web CBS.

Z oblastí boli hlásené aj výpadky v dodávkach elektriny. Podľa agentúry AP, tornádo najprv zasiahlo vidiecke poľnohospodárske oblasti. Obyvatelia postihnutých oblastí začali počas sobotného rána odpratávať trosky a vyhodnocovať napáchané škody. Meteorológovia skúmajú, či šlo o jedno veľké a „dlhé“ tornádo, alebo to bolo niekoľko tornád.

Guvernér Nebrasky Jim Pillen novinárom povedal, že je zázrak, že nedošlo k žiadnym úmrtiam. Počas návštevy postihnutých oblastí dodal, že stretol niekoľko rodín, ktoré prišli o svoje domovy po tom, čo v nich žili len niekoľko mesiacov.

„Myslíme si, že zranení bolo tak málo, pretože varovné systémy v meste Omaha a Douglas County boli vysoko účinné,“ povedal náčelník polície Todd Schmaderer. „Nezasiahla nás náhla búrka. Ľudia boli varovaní, čo zachránilo životy,“ zakončil.

V USA má podobné počasie pokračovať. Tamojšia meteorologická služba vydala varovanie pre časti územia štátov Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma a Texas.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie