fbpx

Z nemeckých vlakov sa stávajú zóny strachu. Zamestnanci zúfalo píšu o pomoc

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/AP

Kopance, pľuvanie, vyhrážky a zbesilé úteky pred bitkou. To všetko deň čo deň zažívajú zamestnanci durínskej železnice, píšu nemecké denníky s odkazom na list, ktorý poslali vedeniu železničnej spoločnosti. Doslova katastrofálna situácia je na trati Erfurt-Arnstadt-Suhl-Meiningen. Páchateľmi násilia sú migranti a obyvatelia utečeneckého domova v Suhle, uvádzajú zamestnanci v liste.

List je podľa zamestnancov akýmsi zúfalým volaním o pomoc. Situácia je podľa nich absolútne neúnosná. Sprievodcovia a strojvodcovia sú denne ohrozovaní alebo napádaní, najmä pri večerných a nočných spojoch. Incidenty, ktoré opisujú v liste, nemôžu nechať nikoho na pochybách, že sa situácia úplne vymkla spod kontroly, píše denník Bild.

Sprievodcovia sú denne vystavovaní hrubým urážkam pri kontrole cestovných lístkov, ženy sú terčom sexistických vyhrážok. Bežné sú fyzické útoky v podobe kopancov a úderov, pľuvania, voyeurizmus. Často sa stáva, že zamestnanci zbesilo utekajú z vlakov cez koľaje, aby utiekli pred bitkou. Bežne manželia sprevádzajú svoje ženy, ktoré sú v službe, aby ich v prípade potreby chránili, píše denník Thüringer Allgemeine.

Reakcia zástupcov spolkovej polície je zarážajúca. Hovorca Karsten Täschner uviedol, že by sa situácia v Durínsku nemala preceňovať, pretože „okolnosti sú príliš naddimenzované emóciami“ a s nárastom trestnej činnosti v železničnej doprave bojujú všetky spolkové krajiny, pretože sa zvýšil počet cestujúcich v dôsledku cenovo výhodného mesačného cestovného lístka za 49 eur.

Vysvetlenie policajného hovorcu naštvalo Thomasa Filipa, predsedu Železničného a dopravného zväzu (EVG). Ten potvrdzuje rastúcu brutalitu na železnici. „Trať v Durínsku, ktorá sa stala ohniskom násilia, to nie je ojedinelý prípad. Rešpekt sa stratil,“ povedal. Podľa jeho slov sa na železnici odohráva oveľa viac násilia, než je nahlásené. „Aby sme prispeli k deeskalácii, asi 70 percent incidentov vôbec nehlásime,“ hovorí Filip.

Nakoniec železničná spoločnosť zasadla so zástupcami durínskeho ministerstva dopravy a políciou k rokovaciemu stolu a výsledkom je suma, ktorá sa z rozpočtu krajinskej vlády vydá na bezpečnostné opatrenia. Nemecké železnice nedávno oznámili, že sprievodcovia dostanú na svoje uniformy malé kamery. Spolková polícia zaviedla od vlaňajšieho novembra hliadky v civile, ktoré operujú na rôznych vlakových trasách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie