fbpx

Veľké zmeny pre Slovákov. Až v piatich bankách náhle menia poplatky

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Slovákov čaká nemilé prekvapenie. Ak máte jednu z týchto bánk, pravdepodobne vás čaká zdražovanie a nové poplatky. 

Viac si zaplatíme napríklad za vedenie účtu, používanie kreditných kariet alebo za bezhotovostné transakcie.

Týka sa to najmä banky VÚB a Tatra banky, kde to pocítime najviac. Zmeny však chystá aj Reiffeisen a BKS Bank či Všeobecná úverová banka. Podľa Hospodárskych novín môže byť zvyšovanie či pridávanie nových poplatkov krokom kvôli bankovému odvodu. „Škaredý odvod zoberie bankám v tomto roku asi tretinu zisku, čo je enormný objem. Je úplne logické, že sa snažia túto stratu nejako kompenzovať,“ vysvetlil pre HN finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Celý sektor za rok 2023 zarobil približne 1,2 miliardy eur.

Za zvýšenie poplatkov môže aj prepad záujmu o hypotéky. Práve poplatky tvoria v bankách značný podiel – pri Slovenskej sporiteľni až 28-percentný, pri ČSOB ide o asi štvrtinu.

Takéto zmeny nás čakajú: 

  • Od 1. júla 2024 čaká nový cenník klientov VÚB banky. Poplatok za bežný účet sa zvyšuje z 6 na 7 eur. Nahor idú aj poplatky za účet pre mladých, a to z 3 eur na 3,5 eura. Viac sme vás o tom informovali tu.
  • Poplatky mená aj Tatra banka, a to od 31. mája a zavádza aj nový poplatok za vklad hotovosti na vlastnú účet v pobočke. Slovákov to vyjde na 6 eur. Bežný účet bude drahší o dve eurá – z 5 eur na 7 eur. Viac sme o tom písali tu.
  • K zmenám dôjde aj v Raiffeisen banke, tiež od 31. mája. Zdražie každá platba kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry, a to z 2,50 eura na 4 eurá.
  • Banka BKS Bank upravuje poplatky od 1. mája, a to pri platobných a vkladových účtoch a úveroch. Nový poplatok sa bude týkať za zmenu alebo zrušenie poistenia založenej nehnuteľnosti a stáť bude až 50 eur.
  • Svoje úrokové sadzby upravila aj banka mBank od 24. apríla. Ruší aj ponuku fixácie na 7 a 10 rokov a upravila aj svoje podmienky. Úrokové sadzby upravila aj nahor, aj nadol, zlacneli najmä úvery s fixáciou úrokov na tri roky.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie