fbpx

Po strieľaní medveďov ďalší unikátny nápad. Taraba chce rúbať stromy, aby sa šelmy neschovali

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. schôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vymyslel nový nápad, ako zvýšiť prevenciu proti útokom medveďa hnedého. Za obeť by mali padnúť stromy. Informoval o tom portál Sme.

Tarabovi neprešiel pokus o zanesenie strieľania medveďa hnedého do ústavy a tak sa pokúša urobiť to inak. Jeho nová idea sa týka výrubu stromov, aby preriedil lesy, čím by sa medvede mohli menej skrývať a boli by skôr viditeľné.

Pravidlá by sa mali týkať sťatia aj väčších drevín. Na stredajšom rokovaní vlády predložil vlastný návrh, pomocou ktorého by sa mohli rúbať stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, a to bez povolenia. V tomto režime podľa portálu Sme teraz fungujú stromy do 40 centimetrov.

„Návrhom zákona sa sleduje zabezpečenie sprehľadnenia krajiny, čo možno považovať za významné preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných kolízií človeka s medveďom hnedým,“ uvádzajú v dôvodovej správe.

Týkalo by sa to pätiny územia Slovenska

Zmena by sa týkala stromov pri cestách, vo vinohradoch, vodných tokoch, rovnako aj zarastených pasienkov, ktoré sa medzičasom stali lesom, aj keď tak zatiaľ nie sú evidované.

Iniciatíva by mohla zasiahnuť približne pätinu územia Slovenska. Návrh chce minister životného prostredia predložiť ako pozmeňovací návrh k zákonu, ktorý je v programe aprílovej schôdze. Má umožniť odstrel medveďov hnedých.

Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie