fbpx

Slovákov čakajú nové pravidlá o PZP. Týkať sa budú majiteľov týchto vozidiel

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Parlamentom prešiel návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel do druhého čítania. Slováci sa tak musia pripraviť na nové podmienky a zmeny, ktoré ich čakajú. Týkať sa budú aj majiteľov elektrických kolobežiek, ktorých povinnosť uzatvorenia povinného poistenia tiež čaká. Zvýšia sa aj pokuty pre majiteľov vozidiel, ktorí PZP z určitého dôvodu neuzatvoria. 

Podľa portálu peniaze.sk bude nový zákon platiť od 1. augusta 2024. Ráta sa aj so zdražením cien poistiek, štát však hovorí o zanedbateľnej sume. Pokuty sa zvýšia pre majiteľov vozidiel bez PZP a povinnosť poistenia na elektrickú kolobežku je špecifikovaná na konkrétne typy.

Povinné zmluvné poistenie zabezpečuje finančné krytie v prípade, že niekto spôsobí dopravnú nehodu. Týka sa to aj škôd na zdraví, materiálnych škôd, ale aj stratám zisku či právnym nákladom.

Novinka pre elektrické kolobežky

Zákon pozmení aj definíciu motorového vozidla, ktoré musí mať PZP. „1. samostatné nekoľajové vozidlo s vlastným mechanickým pohonom s najväčšou 1a. konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo 1b.prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h, 2.prípojné vozidlo, ktoré sa používa s vozidlom podľa bodu 1a alebo bodu 1b, bez ohľadu na to, či je pripojené alebo odpojené,“ píše sa v novele.

Novinkou teda je, že PZP sa bude vzťahovať aj na elektrické kolobežky, elektrické jednokolky či golfové vozíky. Výnimkou sú invalidné vozíky s vlastným pohonom.

Pokuty vystrelia nahor

„Pôvodná suma v PZP 5 240 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. a) a náklady podľa § 4 ods. 3 bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených bude po novom 6 450 000 eur. Výška poistného krytia 1 050 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. b) až d) bez ohľadu na počet poškodených sa novelou zvýši na 1 300 000 eur,“ uvádza portál.

Novinkou sú však väčšie pokuty. Majitelia motorových vozidiel jazdiaci bez PZP dostávajú v súčasnosti pokuty vo výške od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Po novom budú sumy od 50 eur do 5 000 eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie