fbpx

Česi sú pod tlakom, hrozí im pokuta viac ako 4 a pol milióna eur

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik.com

Česká republika je pod tlakom, aby čo najskôr rozhodla o prijatí novely upravujúcej pravidlá pre oddĺženie. Inak sa rysuje hrozba platenia pokuty EÚ, informuje Seznamzpravy.cz.

Ide o zapracovanie európskej smernice z roku 2019. Pôvodne sa pritom mala právna úprava prepísať do českej legislatívy do roku 2021, Česko ale požiadalo o ročný odklad. Ďalší už však nie je možný. Termín schválenia do 17. júla 2022 je tak aktuálne pretiahnutý o 21 mesiacov. Minister pre legislatívu a predseda Legislatívnej rady vlády Michal Šalamún (Piráti) potvrdil, že orgány Únie už poslali takzvané „formálne upozornenie“. Ide o prvú fázu konania smerujúcu k postihu.

„Nasleduje odôvodnené stanovisko a až potom môže Európska komisia podať na Českú republiku žalobu. V prípade, že by bola podaná, tak by im podľa predbežných odhadov hrozila  pokuta vo výške zhruba 115 miliónov korún (zhruba 4 a pol milióna eur),“ opisuje možné sankcie minister Šalamún.

Úprava zákonných pravidiel pre oddĺženie je v Poslaneckej snemovni od minulého leta. Aktuálne  prešla druhým čítaním, tretie čítanie by mohlo prebehnúť začiatkom mája.

Už minulý rok krajine hrozili veľké pokuty, napísal Idnes.cz. Pôvodný návrh Ministerstva spravodlivosti počíta s rovným prístupom troch rokov oddlženia pre podnikateľov a spotrebiteľov. Opoziční poslanci hnutia ÁNO však prichádza z pozmeňovacím návrhom, ktorý sa striktnejšie drží európskej smernice a trojročné oddlženie zavádza iba pre podnikateľov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie