fbpx

Za spackanú operáciu kolena žiada 555 tisíc eur. Elitná česká nemocnica si chybu priznala

Na fotografii pacient pred a po operácii. Zdroj: Reprofoto/Seznamzpravy.cz.

Ústredná vojenská nemocnica čelí žalobe, ktorú podal jej pacient – žaluje ju o viac ako 14 miliónov korún (takmer 555 tisíc eur). Tvrdí, že doktori mu po bežnej operácii kolena zničili zdravie, nemocnica si chybu priznala, informuje portál Seznamzpravy.cz.

Ústredná vojenská nemocnica, ktorá sama seba radí medzi uznávané centrá českej medicíny, musela nedávno priznať zásadnú chybu svojich lekárov. Pred piatimi rokmi prišiel na špičkové pracovisko štyridsaťštyriročný manažér pracujúci v nadnárodnej spoločnosti, aby sa podrobil operácii kolenného väzu, ktorý si ako aktívny cyklista a inštruktor lyžovania poranil. Hoci išlo o celkom rutinný zákrok, po ktorom pacienta z nemocnice pustili hneď po niekoľkých dňoch, operovaný muž sa dnes pohybuje len s oporou palíc.

Až do operácie žil aktívny profesijný život, okrem lyžovania a bicykla sa tiež potápal. Po operácii prišiel nielen o tieto záľuby, ale ako dlhodobo chorý stratil aj dobré miesto v práci. Okrem toho je sklamaný aj z prístupu nemocnice, kde jeho problémy vznikli.

„Doteraz sa mi oficiálne neospravedlnila a ani nepredložila žiadny návrh na odškodnenie,“ hovorí pán Miroslav.

S odstupom času sa ukázalo, že sa nakazil nebezpečnou baktériou zlatého stafylokoka. Lekári to však nezaznamenali, ani keď – ako dokladá zdravotná dokumentácia – hodnoty pacientovho CRP (hodnota C-reaktívneho proteínu v krvi) boli okolo 420. Pritom už hodnoty cez 200 by mali byť pre lekára varovaním, predstavujú totiž veľmi vážnu infekciu, píše Medihum.

Od teraz požaduje tisíce. Výšku odškodného zdôvodňuje tým, že ako vysoko postavený manažér prišiel počas troch rokov o oveľa väčšie tisíce eur a musel si taktiež platiť rehabilitácie. Navyše požaduje od Ústrednej vojenskej nemocnici bolestné. Súd o žalobe zatiaľ nerozhodol. A pretože spor nie je na konci, nechce sa k nemu Ústredná vojenská nemocnica oficiálne vyjadrovať.

„Závery urobíme, až dôjde k právoplatnému rozhodnutiu súdu,“ uviedla hovorkyňa nemocnice, Jitka Zinke.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie