fbpx

Rusko chce vyhnať obyvateľov Charkova

Ilustračná fotografia (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Zničenie televíznej veže v Charkove je súčasťou snahy Ruska vyhnať z Charkova jeho obyvateľov, aby sa im mesto podarilo ľahšie dobyť, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusi sa snažia medzi tamojšími ľuďmi šíriť strach a paniku, aby z Charkova odišli. Slúžia na to nielen zosilnené útoky na mesto v posledných týždňoch, ale aj propaganda.

Ruskí vojnoví blogeri tvrdia, že útok na televíznu vežu je jasným signálom pre Ukrajincov, aby opustili mesto, „kým je to ešte možné“. Podľa nich nemá zmysel pre civilistov chrániť svoje byty, keď sa ukrajinskí vojaci a žoldnieri schovávajú v pivniciach. Podľa ISW to naznačuje, že Rusko bude zámerne cieliť na obytné budovy, prináša informácie portál novinky.cz.

Televízna veža zasiahla ruská strela s plochou dráhou letu Ch-59 v pondelok popoludní. Ruské médiá a vojenskí bloggeri ocenili presnosť zásahu. Zničenie televíznej veže je pre Rusov dôležité, pretože obyvatelia zostanú bez televízneho signálu a aktuálneho spravodajstva a ľahšie podľahnú ruskej propagande. Preto Rusi na túto infraštruktúru útočia. Už 1. marca 2022 zasiahli televíznu vežu v Kyjeve, napriek všetkej snahe sa im ale nepodarilo zničiť televízne veže v Sumách a Černihive.

Propagandistický tlak

Vyradenie pozemného vysielania sťažuje boj so silnejúcou ruskou propagandou. Ukrajinské stredisko pre boj s dezinformáciami už na začiatku februára 2024 varovalo, že ruské kanály na Telegrame šíria fámy, že ukrajinskí predstavitelia už utekajú z Charkova. Na začiatku apríla potom podľa klamlivých správ začal masový exodus civilistov.

Ukrajinské stredisko pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť zase nedávno zaregistrovalo ruské oznámenie, že ukrajinskí predstavitelia bránia obyvateľom Charkova v odchode z mesta. Súčasne varovalo, že sa Rusi snažia u nich vyvolať dojem, že dôjde k nevyhnutnej katastrofe, pokiaľ neutečú.

Ruský propagandista Vladimír Solovjov tvrdil vo svojom diskusnom programe na konci marca, že ruské jednotky môžu Charkov ničiť štvrť po štvrti, a tak by ľudia mali počas 48 hodín opustiť mesto. Vyzval tiež Rusov, aby nedávali najavo pochopenie alebo súcit s obyvateľmi. Podľa neho už nie sú v meste žiadni „bratia alebo sestry“, pretože tí už sú všetci v Rusku.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny však v súčasnej obe nemajú Rusi dosť síl na to, aby mesto dobyli dovtedy, kým budú Ukrajinci dostávať dostatočnú podporu. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny, žije v ňom cez dva milióny obyvateľov. Podľa údajov z roku 2022 v ňom používanie ruštiny mierne prevažovalo nad ukrajinčinou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie