fbpx

VIDEO: Inšpekcia odobrala mladé tigre súkromnému chovateľovi. Choval ich napriek zákazu

V apríli tohto roka boli od chovateľa veľkých mačkovitých šeliem na Slovensku odobraté tri mláďatá tigra. Zdroj: FB/ ZOO Bojnice

Slovenská inšpekcia životného prostredia zasahovala neďaleko Trenčína. Súkromnému chovateľovi, ktorého meno figuruje na zozname chovateľov nebezpečných zvierat na území Slovenskej republiky, odobrala troch mladých tigrov – dve samičky a jedného samca. Ako dôvod takéhoto konania inšpekcia uviedla, že majiteľ nedodržal zákaz ich držby.

„Mláďatá tigrov sa na Slovensku využívajú na prilákanie verejnosti do rôznych zverincov a „hladkacích zoo“. Ľudia si mylne myslia, že takýmto spôsobom pomáhajú ohrozeným druhom. V skutočnosti je to len komerčná aktivita majiteľov,“ vysvetlila SIŽP. Doplnila, že tigre sú v zajatí často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie.

Od roku 2022 je na Slovensku zakázaná držba aj predaj veľkých mačkovitých šeliem

Zákon o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi od roku 2022 zakazuje kupovať či iným spôsobom nadobúdať veľké mačkovité šelmy, primáty a medvede.

Zároveň umožňuje majiteľom, ktorí v minulosti nadobudli takéto zvieratá, aby ich dochovali. Musia ich však zabezpečiť tak, aby sa ďalej nerozmnožovali. V tomto prípade nebola podmienka splnená, píše portál Trenčínak.

Ministerstvo životného prostredia k zákazu pristúpilo z dôvodu nekontrolovateľného rozmnožovania u súkromných držiteľov a tiež následnej komerčnej činnosti s nimi. Výnimky platia iba pre špeciálne zariadenia, ako sú zoo, rehabilitačné stanice, záchytné strediská, ktoré majú na chov povolenie. 

„Súkromní chovatelia veľkých mačkovitých šeliem ich môžu vďaka novele zákona už iba dochovať, nemôžu s nimi v rámci SR obchodovať a zároveň ich nemôžu poskytnúť ani na rozmnožovanie,“ dodala SIŽP.

Tigre sú v Bojniciach

Hovorkyňa Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach Andrea Klasová ozrejmila, že mláďatá tigra zostanú v starostlivosti zoo približne niekoľko týždňov. 

„Po určených úkonoch ich plánujeme previezť do organizácie mimo územia Slovenskej republiky. Ich novým domovom sa pravdepodobne stane Juhoafrická republika, konkrétne Lionsrock Big Cat Sanctuary, kde im budú vytvorené adekvátne podmienky na život,“ priblížila.

Jednou z úloh bojnickej zoo je aj prevádzka záchytného centra, v ktorom sa nachádzajú živočíchy z nelegálnych chovov na Slovensku. „O tieto zvieratá sa staráme do doby, kým kompetentné orgány nerozhodnú, ako s nimi bude naložené ďalej,“ pripomenula Klasová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie