fbpx

Británia uvedie zbrojný priemysel do vojnového režimu, oznámil Sunak

Britský premiér Rishi Sunak. FOTO TASR/AP

Britská vláda uvedie zbrojný priemysel do vojnového režimu, uviedol v utorok britský premiér Rishi Sunak počas návštevy Varšavy. Oznámil tiež, že Británia do roku 2030 zvýši výdavky na obranu na najmenej 2,5 percenta HDP.

Britániu podľa Sunaka čaká „najväčšie posilnenie obrany za poslednú generáciu“ a podľa plánov britskej vlády by krajina mala mať najväčšiu vojenskú silu v Európe a po Spojených štátoch druhú najväčšiu v Severoatlantickej alianci.

Ako už v utorok oznámil Sunakov úrad, Británia poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou doteraz najväčší balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať 1 600 striel, 400 vozidiel a takmer štyri milióny kusov munície.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poďakoval za novú pomoc, ktorá počíta aj s ďalšími 500 miliónmi libier (takmer 585 miliónov eur), čím Londýn zvýši tohtoročnú finančnú podporu pre Kyjev na tri miliardy libier. Bude obsahovať napríklad takmer štyri milióny kusov munície, 400 vozidiel, 60 lodí alebo rakety dlhého doletu Storm Shadow.

Sunak upozornil, že prípadné víťazstvo Ruska vo vojne na Ukrajine by ruského prezidenta Vladimíra Putina povzbudilo. „Nezastaví sa na Ukrajine… Túži, aj keď na to ešte nemá kapacitu, zaútočiť na ďalšie európske krajiny, potenciálne vrátane spojencov z NATO, ktorých by sme mali povinnosť brániť, tak ako oni majú povinnosť brániť nás,“ dodal Sunak. Na ceste do Poľska ho odprevadil minister financií Jeremy Hunt a šéf rezortu obrany Grant Shapps. Neskôr sa Sunak zíde s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

„Investície do Ukrajiny je investíciou do našej bezpečnosti,“ zdôraznil Sunak.

„Realitou je, že mať agresívneho suseda so sebou nesie náklady a my máme veľmi agresívneho suseda,“ povedal šéf NATO Stoltenberg o Rusku. Pochválil Britániu za jej plán zvýšiť výdavky na obranu. Ide podľa neho tiež o to, ukázať Spojeným štátom, že európske krajiny sa podieľajú na spoločných nákladoch na obranu.

Británia patrí k najaktívnejším európskym dodávateľom vojenského vybavenia Kyjevu. Celkový objem britskej pomoci by s tohtoročnými troma miliardami mal dosiahnuť výšku 12 miliárd libier. Z nových 500 miliónov by sa podľa vlády mala okrem iného priamo v Británii financovať výroba tisícok vojenských dronov pre Ukrajinu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie