fbpx

Slovensko sa pridalo k sťažnosti na Nemecko: Predávajú zemný plyn s prirážkou

Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Po ruskej invázii na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi nakúpilo Nemecko miliardy kubických metrov neruského plynu. To bolo v čase energetickej krízy, kedy ceny trhali rekordy. Medzitým už ale ceny plynu klesli a Nemecko potrebuje zaplátať túto dieru v rozpočte. Rozhodlo sa tak vyrubiť poplatok za uskladnenie zemného plynu, čo predražuje jeho cenu aj u nás. Spolu s partnermi z V4 a Rakúskom sme vyzvali Európsku komisiu, aby proti Nemecku podnikla právne kroky.

Cezhraničné clo na zásoby nemeckého zemného plynu podľa Rakúska a krajín V4 vrátane Slovenska, podkopáva snahu zbaviť sa na závislosti od ruského plynu. Podľa Európskej komisie poplatky môžu porušovať pravidlá jednotného trhu Únie a ohrozujú jej súdržnosť, informuje o tom portál euractiv.

Nemecko má vybudované najväčšie skladovacie kapacity na zemný plyn v Európe. Po ruskej invázii na Ukrajinu nakúpili Nemci mimoruský plyn za viac ako desať miliárd eur. Výpadok v rozpočte v súvislosti s postupným zlacňovaním zemného plynu sa rozhodli kompenzovať cezhraničným poplatkom.

Ten sa od jeho zavedenia v roku 2022 viac ako strojnásobil, čo môže byť v rozpore s pravidlami jednotného trhu EÚ, ktoré zakazujú akékoľvek clá na obchod medzi krajinami bloku.

Clo znevýhodňuje krajiny

Poplatok sa zvýšil už na 1,86 eura za megawatthodinu plynu, čo sa prestalo páčiť Rakúsku, Česku, Maďarsku aj Slovensku a do Bruselu tak podali sťažnosť, v ktorej tvrdia, že Nemecko predražuje ich snahu zbaviť sa závislosti od dovozu ruského plynu.

Krajiny V4 a Rakúsko vyzvali ešte v marci na stretnutí ministrov energetiky Európsku komisiu, aby proti Nemecku podnikla právne kroky. Poplatok má podľa nich negatívne dôsledky na energetickú bezpečnosť aj spotrebiteľov.

Nemecko sa bráni

Nemecké ministerstvo hospodárstva a ochrany klímy odmietlo sťažnosti komentovať, pričom podľa nich poplatok nikoho nediskriminuje. Hovorca nemeckého ministerstva pripomenul, že krajiny EÚ ťažili z toho, že Nemecko rýchlo naplnilo svoje obrovské zásoby plynu.

Opatrenia podľa neho rozhodujúcim spôsobom prispeli k európskej bezpečnosti dodávok a stabilizácii cien. Situáciu bude riešiť Európska komisia a spor môže vyústiť až k finančnej pokute. To ale môže trvať mesiace.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie