fbpx

Senát USA schválil balík pomoci pre Ukrajinu či Izrael. Zostáva už len Bidenov podpis

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell hovorí 23. apríla 2024 vo Washingtone. Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Zdroj: FOTO TASR/AP

Americký Senát schválil balík pomoci vo výške 95 miliárd dolárov (viac ako 88 miliárd eur) pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. Zákon ešte musí podpísať prezident USA Joe Biden, ktorý oznámil, že tak urobí v stredu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému senátu za schválenie významnej pomoci. Izrael hlasovanie privítal, zatiaľ čo Čína pomoc Taiwanu kritizovala.

Balík obsahuje štyri návrhy zákonov o pomoci Ukrajine, Izraelu, spojencom USA v Ázii a novej regulácii sociálnej siete Tiktok. Podľa agentúry Reuters balík uvoľní celkovo 61 miliárd dolárov (viac ako 57 miliárd eur) na pomoc Ukrajine. Ukrajina dostane časť pomoci, zhruba deväť až desať miliárd dolárov (viac ako 8 – 9 miliárd eur), vo forme pôžičiek. Približne 23 miliárd dolárov (viac ako 21 miliárd eur) je potom určených na nákup zbraní a munície do vojenských zásob USA, z ktorých Washington posiela pomoc Ukrajine.

Ďalších 26 miliárd dolárov (viac ako 24 miliárd eur) je podľa zákona určených na vojenskú pomoc Izraelu a na humanitárne aktivity v krízových oblastiach vrátane pomoci Palestínčanom v pásme Gazy. Podľa agentúry Reuters však zákon zakazuje financovanie palestínskej agentúry OSN pre utečencov UNRWA.

Približne 8 miliárd dolárov (viac ako 7 miliárd eur) má ísť na „obmedzenie vplyvu komunistickej Číny“ v Ázii a na pomoc spojencom USA v regióne. Balík zahŕňa dve miliardy dolárov vojenskej pomoci pre Taiwan.

Súčasťou balíka je aj návrh zákona, ktorý má prinútiť amerických zákonodarcov, aby prinútili čínsku firmu ByteDance odpredať sociálnu sieť Tiktok. Bude mať na to až 12 mesiacov.

Ak tak neurobí, zákon predpokladá zákaz jej činnosti na území USA. Podľa agentúry AFP však spoločnosť pravdepodobne napadne novú legislatívu na súde. Opatrenie americkí zákonodarcovia odôvodňujú obavami zo zneužívania údajov používateľov amerických sociálnych platforiem zo strany Pekingu.

Schválenie novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej invázii, trvá od konca minulého roka. Kľúčové bolo sobotňajšie hlasovanie v Snemovni reprezentantov, kde bol balík dlhé mesiace pozastavený. Očakávalo sa, že v Senáte prejde relatívne hladko.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie