fbpx

Vykonali prvú eutanáziu: Psychologička trpela nevyliečiteľnou chorobou

Na archívnej snímke z 18. decembra 2019 peruánska psychologička Ana Estradová sedí vo svojom dome v Lime. Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou. Zdroj: FOTO TASR/AP

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Ako v utorok informovala agentúra AP, Ana Estradová roky bojovala na peruánskych súdoch za právo na dôstojnú smrť a v konzervatívnej krajine, kde sú eutanázia a asistovaná samovražda nezákonné, sa stala akousi celebritou. Výnimku v podobe
práva rozhodnúť sa, kedy ukončí svoj život, získala v roku 2022.

„Anin boj za právo na dôstojnú smrť pomohol vzdelať tisíce Peruáncov o tomto práve a dôležitosti jeho obrany,“ uviedla v pondelok vo vyhlásení jej právnička Josefina Miróová Quesadová.

47-ročná Estradová trpela polymyozitídou, čo je choroba, pri ktorej ochabujú svaly a nedá sa z nej vyliečiť. Prvé príznaky sa u nej začali prejavovať v tínedžerskom veku. V 20 rokoch začala používať invalidný vozík.

Napriek zdravotným prekážkam získala titul psychológie a stala sa terapeutkou. Kúpila si vlastný byt a osamostatnila sa od rodičov. V roku 2017 sa však Estradovej stav zhoršil a už nedokázala vstať z postele.

Aj keď už nevládala písať na počítači, vytvárala blog s názvom Ana pre dôstojnú smrť – využívala pri tom prepisovací softvér. V blogu písala o svojich problémoch a vysvetľovala svoje rozhodnutie požiadať o eutanáziu.

Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva. Na súdnych pojednávaniach sa Estradová zúčastňovala prostredníctvom videokonferencií.

V roku 2022 pred sudcami vypovedala, že si váži život a nechce zomrieť hneď, ale chce mať slobodu rozhodnúť sa, kedy svoj život ukončiť. „Chcem eutanáziu, keď už nebudem schopná znášať utrpenie,“ vysvetlila.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie