fbpx

Nemecká polícia zadržala spolupracovníka lídra kandidátky AfD pre eurovoľby

Na archívnej snímke z 1. apríla 2024 líder kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu Maximilian Krah gestikuluje počas podujatia v Drážďanoch. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že tento muž sledoval čínsku opozíciu v Nemecku, a tiež sa domnievajú, že Pekingu odovzdával informácie o svojej práci v Európskom parlamente.

Nemecká polícia zadržala v noci na dnes v Drážďanoch spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre voľby do Európskeho parlamentu. Podľa verejnoprávnej televízie ARD mal Krahov spolupracovník pre Peking monitorovať čínsku opozíciu a odovzdávať Číne informácie o chode Európskeho parlamentu.

ARD uviedla, že muž identifikovaný ako Jian G. (Ťien), ktorý sa narodil v Číne, bol už v minulosti známy nemeckým úradom pre možné spravodajské aktivity.

Nemecké médiá opísali zadržaného muža ako blízkeho spolupracovníka Kraha, ktorý mu dôveroval. Po zvolení za poslanca EP v roku 2019 si ho Krah vybral za asistenta vo svojom bruselskom tíme. Neskôr sprevádzal Kraha na ceste do Číny. Najneskôr v tom čase už podľa týždenníka Die Zeit pracoval pre Peking.

Podľa ARD sa zadržaný muž ponúkol nemeckým orgánom ako informátor približne pred desiatimi rokmi. Nemecké služby ho však považovali za nespoľahlivého kvôli možnej spravodajskej práci pre Čínu, dodal vysielateľ.

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že tento muž sledoval čínsku opozíciu v Nemecku. Podľa denníka Die Zeit ho to viedlo k tomu, že sa zapojil do rôznych opozičných skupín, čo mu umožnilo získať informácie, ktoré potom odovzdal čínskym službám. Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že Pekingu odovzdával aj informácie o svojej práci v Európskom parlamente.

Pre Kraha je to ďalšia aféra, ktorá komplikuje jeho volebnú kampaň. Spolu so spolkovým poslancom AfD Petrom Bystronom čelí obvineniam z prijímania peňazí od proruskej siete.

Prípad vyvolali články v českom denníku N a nemeckom magazíne Der Spiegel, ktoré sa odvolávali na zdroje z tajných služieb. Krah a Bystroň prijatie úplatkov popierajú. AfD sa dvojice zastala a zdôraznila, že zatiaľ neboli zverejnené žiadne dôkazy, ktoré by podozrenia potvrdili.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie