fbpx

Severná Kórea nacvičovala jadrový protiútok. Na manévre osobne dohliadal Kim Čong-un

Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un dohliada na cvičenie na neznámom mieste v Severnej Kórei v pondelok 22. apríla 2024. Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo v utorok juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok. Zdroj: FOTO TASR/AP

Severná Kórea nacvičovala vojenské manévre simulujúce jadrový protiútok. Cvičenia osobne viedol Kim Čong-un. Tým vyslal jasné varovanie nepriateľom KĽDR, informovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Severná Kórea v pondelok podľa juhokórejskej armády odpálila niekoľko rakiet krátkeho doletu smerom k moru pri svojom východnom pobreží, pripomenula v tejto súvislosti agentúra Reuters. Soul uviedol, že severokórejskí vojaci odpálili rakety z oblasti okolo Pchjongjangu a že preleteli vzdialenosť približne 300 kilometrov.

Cvičenie, na ktoré dohliadal severokórejský vodca, sa uskutočnilo v pondelok a Kim pochválil presnosť rakiet, ktoré zasiahli cieľ vzdialený 352 kilometrov, uviedla agentúra KCNA, ktorú citovala agentúra AFP.

V rámci testovania celoštátneho systému riadenia jadrových zbraní, tzv. „jadrového spúšťača“, sa delostrelectvo zapojilo aj do prvého cvičenia svojho druhu v krajine, ktoré demonštrovalo diverzifikované jadrové kapacity.

Kim dohliadal na cvičenie simulujúce jadrový protiútok, ktoré zahŕňalo aj manévrovanie vojsk. Cvičenia sa uskutočnili pre prípad jadrovej krízy a cvičenie bolo protestom proti vojenským cvičeniam Južnej Kórey a USA, dodala podľa agentúry Reuters KCNA.

Severná Kórea testuje svoje rakety pomerne často, naposledy začiatkom tohto mesiaca odpálila balistickú raketu stredného doletu do Japonského mora a krátko nato Pchjongjang oznámil, že úspešne otestoval novú hypersonickú raketu stredného doletu na pevné palivo, ktorá je podľa odborníkov určená na zasiahnutie vzdialených cieľov na tichomorskom ostrove Guam, ktorý je autonómnym územím Spojených štátov.

V reakcii na rastúcu hrozbu, ktorú predstavuje severokórejský zbrojný program, zintenzívnila Južná Kórea vojenské cvičenia so Spojenými štátmi a Japonskom.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN zakazuje Severnej Kórei odpaľovať balistické rakety bez ohľadu na ich dolet, pretože môžu niesť jadrovú hlavicu. Pchjongjang však tieto rezolúcie opakovane porušuje.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie