fbpx

Slovenské firmy zachraňujú cudzinci. Počet zahraničných pracovníkov dosiahol nový rekord

Na snímke zamestnanci vo výrobnej hale spoločnosti vo štvrtok 11. mája 2023. Zdroj: FOTO TASR/Adriána Hudecová

Napätú situáciu na slovenskom trhu práce čoraz vo väčšej miere pomáhajú zlepšovať pracovníci zo zahraničia. Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku pritom dosiahol nový rekord. V marci sa ich počet podľa údajov Inštitútu finančnej politiky vyšplhal nad 103-tisíc.

Štruktúra v rámci krajín, odkiaľ k nám cudzinci prichádzajú, sa od pandémie výrazne zmenila. Kým v marci 2019 bol podiel pracujúcich cudzincov z EÚ a z tretích krajín približne rovnaký, dnes k nám až 70 percent prichádza z krajín mimo EÚ.

Krajinou s najväčším počtom prichádzajúcich pracujúcich zostáva podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ukrajina, aj vďaka vojne sa však jej podiel na celkovom počte zdvojnásobil.

Výrazne narástol aj podiel pracujúcich z Indie, ktorých je u nás evidovaných už takmer 4-tisíc. Naopak, o vyše polovicu poklesol počet pracujúcich cudzincov zo Srbska a Rumunska.

Disponibilná miera nezamestnanosti sa v marci udržala na 5 percentách. Počet ľudí bez práce medzimesačne klesol o vyše 1000 ľudí, najmä vďaka vyššiemu odtoku uchádzačov z evidencie. „V posledných mesiacoch pozorujeme najmä nárast podielu ľudí, ktorý odchádzajú do neaktivity, čo môže súvisieť aj s odchodom do predčasného dôchodku. Na druhej strane zvýšený počet čakateľov na rozhodnutie Sociálnej poisťovne o schválení predčasných dôchodkov sa zatiaľ na prítoku nezamestnaných nepotvrdil,“ uvádzajú analytici IFP.

Zatiaľ v evidencii prichádzajúcich uchádzačov zo zamestnania nie je vidieť ani nárast ľudí zo sektoru komunikácie, ktoré naznačovali mediálne správy o prepúšťaní v IBM alebo At&T. Najvýraznejšie rastie prítok uchádzačov z priemyslu a nízko-kvalifikovaných služieb.

Miera nezamestnanosti v regiónoch

Trh práce však bojuje s výraznými regionálnymi rozdielmi. Východ a juh krajiny vykazuje mieru nezamestnanosti stále v priemere nad 7,5 percenta. Najvyšší podiel nezamestnaných k obyvateľstvu v produktívnom veku už tradične hlásia okresy Rimavská Sobota, Revúca a Kežmarok.

Výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti podľa analytikov aktuálne bráni kvalifikačný a regionálny nesúlad na slovenskom trhu práce. Takmer polovica zo záujemcov o prácu nepracuje viac ako rok, pričom každý siedmy dokonca viac ako 4 roky. V najproblematickejších okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti dosahuje podiel nízko kvalifikovaných uchádzačov na celkovom počte uchádzačov o prácu viac 40 percent.

„Navyše, väčšina pracovných pozícií je dostupná v okresoch s najnižšou mierou nezamestnanosti na Slovensku. Na konci tohto roka čakáme nábor do novej automobilky Volvo, ktorá by mohla pomôcť znížiť mieru nezamestnanosti na východe,“ avizujú analytici.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie